IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа дьо Гало: Най-лошото е зад гърба ни

ЕЦБ трябва да намали зависимостта на своята парична политика от рейтинговите агенции, твърди французинът

13:01 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

„Сривът беше абсолютно брутален, но най-лошото е зад гърба ни. Във Франция икономиката се понижи с 30 процента. Бързо компенсирахме повече от половината от спада. По-нататъшният процес на наваксване ще протече по-бавно под формата на птиче крило - V с изравнена дясна лента. Очаквам нещо подобно за еврозоната като цяло. Последните прогнози на МВФ са твърде песимистични за Европа“. Това мнение изказва управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Той вижда добри шансове за разрешаване на конфликта относно покупките на облигации на ЕЦБ с Федералния конституционен съд. "Вече има голям шанс да имаме решение на отговора на Карлсруе", казва централният банкер в интервю за Handelsblatt.

Всъщност решенията на централната банка са „очевидно пропорционални“ и Европейският съд бил потвърдил това. През миналата седмица Управителният съвет предостави на федералното правителство и Бундестага документи, които трябва да докажат пропорционалността на покупките.

С оглед на икономическата тежест, причинена от коронакризата, управителят на френската централна банка счита за нормално в краткосрочен план европейските държави да подкрепят икономиката и техният публичен дълг да се увеличава. „Държавите от еврозоната трябва обаче да намалят дълга си в даден срок".

Процедурата може да варира в различните страни. Във Франция също ще става въпрос за по-добър контрол на разходите. „Трябва да използваме публичните средства по-ефективно, както Германия преди. Важно е средносрочната политика за намаляване на дълга да бъде ясно комуникирана и преследвана“.

Относно продължителността на програмата за изкупуване на облигации в рамките на причинената от коронавируса криза, наречена Pepp, Вилроа казва: „Бихме могли да изясним критериите по отношение на икономическата ситуация („state dependent“), при чието достигане ще прекратим програмата“. Той също така бил отворен за облекчаване на банките заради отрицателните лихви чрез по-високи квоти. Французинът бил един от най-големите привърженици на тези лихви (Tiering) и те били постигнали огромен успех. „Ако можем да оптимизираме надбавката в бъдеще, защо не?“

Вилроа смята, че дебатът относно евентуалните покупки на ЕЦБ на облигации с неинвестиционен рейтинг „вероятно не е спешен“. Според него е изключено банката да купува облигации, които са имали неинвестиционен рейтинг още преди кризата. Но понижаването на рейтингите по време на кризата на компаниите, които по-рано са били добре оценени, може да засили една вече негативна тенденция, казва французинът. „Ето защо трябва да помислим дали можем леко да намалим зависимостта на нашата парична политика от рейтинговите агенции, но във всеки случай трябва да вземем под внимание риска за ценните книжа“.

 Вилроа дьо Гало също така отбеляза, че инфлацията в еврозоната е със средно темпо от 0,3% през 2020 г., въпреки че през месец май се е забавила до 4-годишно дъно от 0,1 на сто. Тъй като целта на ЕЦБ е инфлация от малко под 2%, ще бъде необходима "много разхлабена парична политика", за да се приближи тази стойност, посочи той. "Изкривяване на паричната политика по такъв начин ще облекчи тежестта на държавния дълг“, добави европейският централен банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още