IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша е готова за енергиен преход, но не и без подкрепата на Европа

Страната се нарежда на първо място в ЕС при общата площ на строителството на нови оншорни вятърни паркове, посочва полският министър по въпросите за климата

13:17 | 30.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пандемията принуди политиците да променят своята гледна точка за икономиката и да се адаптират към „новото нормално“. В този безпрецедентен момент Полша предлага решения, които ще задействат нов импулс на развитие, пише в коментар за Euractiv полският министър по въпросите за климата Михал Куртика.

Амбицията на Полша е да превърне зелените инвестиции в стълб на промените, тъй като те ще ѝ позволят да изгради една съвременна икономика на утрешния ден и да се приближи към целите на ЕС в областта на климата.

Пандемията от коронавирус затвърди убеждението на Полша, че пътят към трансформация, водещ към ниски и нулеви нива на емисии парникови газове, е абсолютно правилен, смята Куртика.

Според него Полша се нуждае от зелени инвестиции, тъй като те ще помогнат за стимулирането на нейната икономиката, ще създадат нови работни места и ще засилят конкурентоспособността на местния бизнес на международните пазари.

Следвайки този път, Полша ще има шанса да развива по-бързо и ще се сдобие с конкретни икономически ползи. Поради тази причина климатичното министерство ще използва европейски средства, насочвайки 2 млрд. евро в посока зелени инвестиции. 

Средствата ще бъдат използвани за изпълнение на проекти, свързани с енергийния преход, подобряването на качеството на въздуха, обновяването на сградите, развитието на електрическата мобилност, инвестициите в микро инсталации за възобновяема енергия, както и решения, свързани с борба със сушата.

Полша подкрепя развитието на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) чрез тръжна система. От 2016 г. са договорени нови мощности - 1,7 GW фотоволтаични инсталации и приблизително 3,4 GW вятърни паркове, изтъква Куртика.

Общата стойност на помощта възлиза на над 38 млрд. злоти (приблизително 8,7 млрд. евро), от които 37 млрд. злоти (приблизително 8,4 млрд. евро) са насочени към нови инсталации, добавя министърът.

Планираните за тази година търгове ще доведат до създаване на нови мощности за над 2,4 GW, от които 800 MW ще бъдат генерирани от вятърна енергия, докато 1,5 GW ще са свързани със слънчева енергия. Този факт позиционира Полша на първо място в ЕС по отношение на общата площ на строителството на оншорни вятърни паркове, подчертава Куртика.

Осъществяването на новите инвестиции също ще ускори прехода. Полша е наясно с факта, че коронавирусът не е изтрил проблемите на енергийния сектор на страната. Те още са там. 

В този контекст, основният проблем ще бъде замяната на старите въглищни електроцентрали с източници на енергия с ниски или нулеви нива на емисии – оншорни и офшорни вятърни паркове, фотоволтаични паркове, природен газ и ядрена енергия, добавя Куртика.

По неговите думи мащабът на предизвикателствата, пред които е изправена страната, е несравним с останалите страни членки на ЕС.

„Вярваме, че климатичният преход може да се комбинира с плана за възстановяване на икономиката след пандемията, но това изисква значителни ресурси, за да направим амбициите си реалност“, коментира още полският министър.

Той подчертава, че Полша подкрепя амбициите на ЕС за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. Ангажирането на Полша с това зависи от наличието на финансиране за енергийна трансформация, както и от гаранции, че индустрията ще остане конкурентоспособна.

„Не можем да допуснем ситуация, при която разходите за прехода да бъдат поети от най-слабите, докато индустрията решава да премести производството извън ЕС, страхувайки се от допълнителни разходи“, пояснява Куртика.

Климатичните амбиции на ЕС трябва да бъдат реалистични, т.е. те трябва да отчитат ефектите на пандемия и ситуацията в отделните страни, посочва той.

От гледна точка на трансформацията на енергийния сектор, ключова роля ще играе увеличаването размера на Фонда за справедлив преход от 7,5 на 40 млрд. евро, тъй като Полша ще бъде един от неговите ключови бенефициенти, добавя Куртика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Дали е отекъл - или просто иска да усвои едни мегабимберички?Ама дано де - долу кюмюрът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
hahoto , един от последните стожери на кюмура в ЕС утече ... и те по пътя на уругвай ... :))) ... само дето освен Ф16 ще имат и Ф35 и patriot pac 3 и в aegis ashore ще се включат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още