IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: Отношенията между Германия и САЩ може никога да не са същите

Комуникацията между двете най-влиятелни икономики в света се влоши при управлението на Тръмп

17:45 | 29.06.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Дипломатическите отношения между Вашингтон и Берлин западнаха значително през последните години, а германският външен министър предупреди, че те може никога вече да не са същите, предава CNBC.

В най-големия сигнал за обтягането на отношенията Хайко Маас заяви през уикенда, че съюзът със САЩ, който е важен от гледна точка на икономиката, отбраната и сигурността, може никога да не се възстанови, дори ако конкурентът на президента Доналд Тръмп за Белия дом, демократът Джо Байдън, спечели предстоящите избори.

„Всеки, който смята, че всичко в трансатлантическото партньорство ще е същото, каквото беше с президент от Демократическата партия, подценява структурните промени“, коментира в неделя Маас пред германската осведомителна агенция DPA, цитиран от Deutsche Welle и CNBC.

„Трансатлантическите отношения са изключително важни, те остават важни и работим, за да гарантираме, че имат бъдеще“, каза Маас. „Но по начина, по който се развиват сега, те вече не изпълняват исканията на двете страни към тях“, допълни той.

Отношенията на най-влиятелните западни икономики и политически блокове САЩ и Германия се влошиха по време на управлението на Тръмп.

Разходите за отбрана, назряващата търговска война между САЩ и Европа и заплахата от американски мита върху износа на коли от Германия са ябълки на раздора, както и гигантският газопровод „Северен поток“ 2, който е руско-германски проект, а през последно време и съюзът Г-7 и решението на САЩ да изтеглят военни части от Германия.

Разходи за отбрана

Тръмп многократно упрекна Германия, която е най-голямата икономика в Европа, след избирането си през 2016 г. НАТО е особен източник на напрежение, като американският президент разкритикува Берлин заради разходите му за отбрана. В средата на юни Тръмп отново упрекна страната, като я нарече „нарушител“ в отбранителните й разходи, заявявайки, че тя все още не е изпълнила ангажимента си да заделя 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, както изисква споразумението за НАТО от 2014 г.

„Ние защитаваме Германия, а тя е нарушител. В това няма смисъл“, заяви Тръмп и допълни, че САЩ ще намалят броя на военните си до 25 хил., тъй като позиционирането на бойни части в Германия носело „огромни разходи на САЩ“.

Германия е заделила 1,38% за разходи за отбрана през 2019 г., сочат данни на НАТО. В същото време САЩ са предоставили 3,42% от брутния си вътрешен продукт. Германия съобщи миналата година, че възнамерява за изпълни целта до 2031 г.

Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Гермния трябва да спре да се прави на срамежлива и да забрави миналото. Времената са военни и да се правиш на миротворец не е много разумно. Тръмп и дава рамо да се върне там където и е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Хайко Маас: Отношенията между Германия и САЩ може никога да не са същите Докато важи Кнацлеракт и докато има окупационен корпус,всичко ще е същото!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Махне ли се главният дразнител, отношенията между САЩ и Германия много бързо могат да се нормализират. Между тях в момента стои само една изборна победа - или загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Да се говори, че Германия заделяйки по-малко от 2% пряко за отбрана не изпълнява задълженията си е доста некоректно. Германия е основен спонсор на всички държави от източна Европа, като се тръгне от Полша, мине се през България и се стигне до прибалтийските държави. В този смисъл когато Полша или България харчат 2% и повече, те реално харчат немски пари. Ако Германия си спре субсидиите, силно се съмнявам, че поляците или ние ще имаме да пръскаме пари за американски самолети от 70-те години на миналия век. Германия доста умело и стриктно харчи пари за отбрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още