IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се нуждае от инвестиционен план за 5 трлн. евро

За да остане Европа глобално значима, е необходим преломен подход

13:08 | 02.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бюджетните разправии доминират голяма част от това, което обикновено се случва в Брюксел. Но можем да очакваме още по-големи спорове през следващите седмици, когато предложението на Европейската комисия за фонд за възстановяване от пандемията на стойност 750 милиарда евро бъде обсъждано от държавите членки, пише за Financial Times Корадо Пасера, главен изпълнителен директор на Illimity Bank и бивш италиански министър на икономическото развитие, инфраструктурата и транспорта.

Дебатите за това как да се плаща и кой да плаща за този амбициозен план се разгорещиха в тези тежки времена. Въпросите за „солидарността“ - което за някои означава по-богатите държави да субсидират по-бедните - ще се окажат големи.

И все пак общият интерес изисква смело и бързо да се премине отвъд този план и да се използва този труден момент, за да осъзнаем пълния потенциал на Европа, посочва Пасера. Самото бъдеще на ЕС е изложено на риск. Така че Европа трябва бързо да одобри фонда за възстановяване - в по-малък размер, ако това е цената - и след това да премине незабавно към нов, ускоряващ растежа, федерален инвестиционен план за трилиони евро.

Защо трябва да се случи това? Защото Европа се бори да преодолее най-дълбоката си рецесия от един век. В същото време тя е изправена пред екзистенциалното предизвикателство на засилената конкуренция от страна на Китай и САЩ - особено в сферата на технологиите, където ЕС изостава.

Следователно общият ни интерес изисква преломно ниво на федерални инвестиции. Те следва да бъдат за най-малко 20 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС през следващите пет години, което е равно на 4-5 трлн. евро Те също така трябва да се финансират чрез нов федерален дълг на ЕС.

Идеята за създаване на федерален дълг на ЕС е богохулство за някои. Но визионерското предложение на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за емитиране на значителни суми от федералнен дълг за финансиране на възстановителния фонд вече преодолява съществено препятствие.

Инвестиционната програма, която самият Пасера предлага също така ще позволи за първи път капиталовите пазари да поемат изцяло ролята си на двигател на Европа.

Набраните средства трябва да бъдат насочени към развитие на критична физическа и дигитална инфраструктура, като например високоскоростна железопътна мрежа и общоевропейски облак от данни; целеви проекти за създаване на секторни шампиони, като Airbus, в други отрасли като микроелектрониката и телекомуникациите и ускоряване на прехода към зелена енергия.

Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
deaf
преди 3 години
Тръмп ще вложи $6трлн. в американската икономика. Лъвският пай от тях - $743млрд. отива за биотехнологии. Нали разбирате какво значи това? Тръмп става най-"зеленият" лидер в света. Еколозите (истинските) трябва да му целуват краката. Докато Меркел или Макрон предимно говорят за "зелена" енергия и технологии,Тръмп - действа. И още - американският президент като патриот дава тези $6трлн. само на американски компании,разбира се. А Брюксел на кого ще даде тези ?5трлн.? Дали и колко ще даде на български компании?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
mvr0306
преди 3 години
Парите ще се похарчат и ефекта ще е нулев. Защото ще се харчат от еврочиновниците. А между другото, някой помни ли Лисабонската стратегия? Същите пожелания - ЕС да стане най-динамично развиващата се икономика до 2010г. Резултата го видяхме - никакъв. Просто икономиката на ЕС не трябва да се управлява от чиновници, които нямат никакъв контрол от гражданите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
викаш кво са 4% от бвп на година да налиеаш, а инфлацията "не мърда"... да ти кажа, хич не е малко!!! тамам да надуят още повече балони и хората ще се озъбят още повече. крайния средносрочен резултат ще е още по долеми дългове и по ниско потребление ... на фона на намаляваща раждаемост и по малко бачкатори... кредит ли да връщат, деца ли да гледат... след две-три години пак ще кажат.... *** нема работници ... пак емигранти, пак диковци.... и докога един и същ порочен цикъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 3 години
Какво са 5 трилиона за 5 години при Б В П на година от 23 трилиона Ако това е цената Европа да стане глобален лидер тя е ниска и трябва да се осъществи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още