IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се отправя към най-доброто си тримесечно представяне от десетилетия*

Отчета на Micron оскъпява акциите на компанията с почти 5%

17:32 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник на със смесено представяне. Въпреки това Wall Street се отправя към най-доброто си тримесечно представяне от десетилетия, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 36,31 пункта, или с 0,13%, до ниво от 25 561,63 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 11,06 пункта, или с 0,35%, до 3063,89 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,72%, или 70,99 пункта, до 9944,86 пункта.

Акциите на Wells Fargo поевтиняват с 1%, след като банката заяви, че вероятно ще намали дивидента си през третото тримесечие, за да се съобрази със стрес теста на Федералния резерв. От Bank of America, Citi, JPMorgan и Goldman Sachs заявиха, че дивидентите им ще останат същите.

Книжата на  Wynn Resorts се търгуват с 1,6% по ниско, а тези на United Airlines и Delta Air Lines отчитат спад в цените си съответно с 1,7% и 0,8%.

От друга страна акциите на технологичната компания Micron поскъпват с 4,7%, след като компанията представи по-добър тримесечен отчет от очакваното. Книжата на търговеца на дрехи Lululemon поскъпват 4,9%, след като обяви новината, че ще придобие компанията Mirror за 500 милиона долара.

Основните борсови индекси се отправят към най-доброто си тримесечно представяне от години. Измерителите Dow и S&P 500 са на  крачка от най-силните си тримесечни ръстове от 1998 г. насам, покачвайки се с повече от 16%. От своята страна Nasdaq Composite отчита тримесечен ръст от 28,2% и се насочва към най-силното си увеличение от 2001 г. насам. На месечна база досега Dow, S&P 500 и Nasdaq са нараснали съответно с 0,4%, 0,3% и 4,1%.

„Комбинация от стимули, положителни тенденции в развитието на вируса, повторното отваряне на икономиката и надеждата за ваксина повиши нивата на индексите пред второто тримесечие “, пише Том Есей, основател на The Sevens Report. „На старта на третото тримесечие в момента е налице само един от тези фактори: стимулите“, добави той.

От своя страна управителят на Федералния резерв Джером Пауъл и министърът на финансите Стивън Манучин ще бъдат изслушани от Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите във вторник. Съвместното изслушване ще разгледа отговора на Фед и финансовото министерство на пандемията от коронавирус.

В предварително подготвени бележки Пауъл посочва, че несигурността надвисва над перспективите за икономиката заради пандемията.

„Резултатите и заетостта остават далеч под нивата отпреди пандемията. Пътят на икономиката е изключително несигурен и до голяма степен ще зависи от успеха ни в борбата с вируса “, казва Пауъл. „Пълно възстановяване е малко вероятно, докато хората не се уверят, че е безопасно да се включат отново в широк спектър от дейности. Пътят напред ще зависи и от политическите действия, предприети на всички нива на управление за осигуряване на облекчение и подкрепа за възстановяването толкова дълго, колкото е необходимо“, добавя в бележките управителят.

От друга страна, потребителското доверие в САЩ нараства до 98,1 пункта през юни от 85,9 пункта, регистрирани през май. Това показват данните на The Conference Board. В сравнение с това анализаторите очакваха показателят да се повиши едва до 91 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,63% и 1,381%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 97,52 пункта.

Еврото поевтинява с 0,17% спрямо щатската валута до 1,122 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,53 долара до 41,18 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността от 0,24 долара до 39,46 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,21% до 1784,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още