IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС оставя затворени външните си граници за САЩ, Русия и Турция

От и юли блокът ще започне постепенно отваряне на границите си за Канада, Япония, Черна гора, Сърбия, Австралия, Грузия и още осем страни

19:18 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Границите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) остават затворени за САЩ, Русия и Турция, стана ясно от заседанието на Съвета на ЕС. Препоръките за постепенно премахване на временните ограничения бяха приети на писмена процедура.

От утре (1 юли) страните членки започват постепенно отваряне на  границите си за 14 държави извън общността - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. 

По отношение на Китай се чака потвърждение за реципрочна мярка. Жителите на Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана се смятат за жители на ЕС в рамките на тези препоръки.

Критериите за вдигане на ограниченията се базират на епидемиологичната ситуация и мерките за сдържане, в т.ч. физическата дистанция, а също така и на икономически и социални съображения. Според изискванията броят на новите случаи на заразени с Covid-19 през последните 14 дни трябва да е близък или по-нисък от средния за ЕС и да има стабилна или низходяща тенденция на новите заболели през този период в сравнение с предходните две седмици.

Също така се взема предвид цялостният отговор на коронавируса, в т.ч. наличната информация, наблюдение, проследяване на контактите, надеждност на информацията. Препоръките на Съвета обаче не са правно обвързващи и всяка страна членка носи отговорността за прилагането на препоръките. Нито една държава от Общността обаче не може да вдига границите към страна, за която няма координирано решение на Съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още