IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отчитат най-силното си тримесечие за последните пет години

Stoxx 600 регистрира 13-процетен тримесечен ръст

19:42 | 30.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната търговия разнопосочно, като оставят зад гърба си най-силното си тримесечие за последните 5 години, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 0,13%, изкачвайки се до ниво от 360,34 пункта, като общо за цялото тримесечие индексът прибавя към стойността си 13%, най-много от първото тримесечие на 2015 г.

Германският показател DAX се покачи с 0,64 на сто до 12 310,93 пункта.

Френският измерител CAC отчете спад от 0,19% до 4935,99 пункта.

Британският индекс FTSE записа понижение от 0,9% до 6169,74 пункта.

европейски европейски

Във фокуса на инвеститорите днес беше новината за инфлацията в еврозоната, която през юни се ускорява до 0,3 на сто спрямо 0,1% през май. Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква храните, алкохолът и тютюнът да се отчели ръст от 3,1% в цените си през юни (в сравнение с 3,4% през май), последвани от увеличение при услугите с 1,2% (в сравнение с 1,3% през май), неенергийни индустриални стоки (0,2% -  непроменено спрямо май) и енергия (-9,4%, в сравнение с -11,9% през май).

Сред страните в 19-членния валутен съюз най-висока инфлация се очаква в Словакия (1,9%), следвана от Нидерландия (1,7%) и Малта (1%). 

В четвъртък стана ясно, че инфлацията в Германия се ускорява повече, отколкото икономистите очакват, през юни, отчасти поради по-високите цени, начислени от доставчиците на услуги, които са изправени пред строги хигиенни мерки след облекчаването на блокадите.

Потребителските цени се повишават с 0,8% на годишна база и с 0,7% спрямо предходния месец. Данните са над прогнозите на икономистите. Официалните данни показват рязко увеличение в пазарните стойности на козметиката и козметичните услуги, както и на цените в ресторанти и кафенета, тъй като бизнесът все още  търпи ограничения, за да предотврати разпространението на коронавируса.

Опасенията на инвеститорите около икономическото възстановяване бяха засилени днес, след като стана ясно, че властите в САЩ обсъждат варианта да отложат повторното отваряне на фабриките заради нарастващия дневен брой на заразените с коронавирус. Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СТО) заяви в понеделник, че ръстът на заразените все още се ускорява и без координирана глобална намеса „най-лошото тепърва предстои“.

При индивидуалните акции книжата на петролната компания Royal Dutch Shell поевтиняха с 3%, след като компанията предупреди, че може да премахне до 22 млрд. долара активи заради влошената перспектива за цените на петрола и природния газ.

Акциите на Standard Life Aberdeen приключиха търговията с ръст от 0,6 на сто, след като стана ясно, че главният изпълнителен директор на компанията Кейт Скеч ще се оттегли от поста, заменена от бившия ръководител на Citi Стивън Бърд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Ниска изходна база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още