IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen се отказва окончателно от плановете за нов завод в Турция

Причината е спадът в глобалното търсене на автомобили, причинен от коронакризата

13:22 | 01.07.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen спира плановете си за изграждането на нов завод в Турция.

„Причината е спадът в глобалното търсене на автомобили, причинен от коронакризата", заяви компанията от Волфсбург в сряда, цитирана от DPA. Проектът за фабриката в Маниса край Измир всъщност беше почти одобрен, но военните действия на Турция в Сирия принудиха компанията да го замрази временно.

„От днешна гледна точка не е необходимо да се изграждат допълнителни мощности", обяснява сега VW. Групата спря инвестицията за над 1 млрд. евро след турската военна офанзива в съседна Сирия през есента и отложи решението няколко пъти. Automobilwoche съобщи първа за новите планове, а Турция потвърди информацията.

Първоначално групата искаше да построи завод за много марки в Маниса с годишен капацитет от 300 000 превозни средства и около 4000 служители за около един милиард евро. Строителството трябва да започне в края на 2020 г. и тогава производството щеше да бъде планирано за 2022 година.

През лятото изпълнителният директор на VW Херберт Дийс проведе преговори с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Според медийни съобщения шефът на работничесия съвет Бернд Остерло също се е срещнал с турските синдикалисти през юли 2019 г. и тогава е дал зелена светлина за проекта.

Другият основен фаворит за голямата инвестиция беше България. Страната ни предложи на VW голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Бившата фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia. Българският премиер Бойко Борисов обеща на Volkswagen да покаже, че ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света". Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Класически лузър и завистник с петолъчка на челото. Пфууу....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
Вместо да отварят нови заводи, май ще трябва да затварят стари. Кеффф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Какви емоции бяха за този завод, пък те накрая да се откажат да го строят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
мхм ... голяма драма ... :)))май е време пак да започнем от там от където тръгна всичко , преди политиците и големите момчета с пари от vw да се правят на мъже , разширяване на производството на шкода на най-търсените модели , без немските мегаломании . електрическите им модели са разпродадени за месеци напред ... подобно бъдеще предполагам очаква и тези на метан ... автомобилният клъстер да си свършат този път работа тихичко . само да викнат Бащицата за лентата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
E, решихме и тоя проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още