IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT София официално стана част от FT Group

В края на 2018 г. Financial Times прехвърли основния си технологичен екип FT Core у нас

16:58 | 01.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: FT Sofia</p>

Снимка: FT Sofia

От 1 юли FT София официално става част от FT Group, обявяват от базирания в София инженерингов офис във Facebook. „С нетърпение очакваме да продължим фантастичната работа, която започнахме заедно“, пише още в анонса.

„Последните две години бяха невероятно пътешествие за нашия софийски екип. Въпреки че всички работим отдалечено, не бихме могли да пропуснем този момент, без да вдигнем чаша - така че отпразнуваме случая“, се казва в обявлението. Във виртуалното празненство са се включили колеги от FT в Лондон, София и Манила.

В софийския офис се помещава основният технологичен екип FT Core, който поддържа базовите платформи и системи, движещи често награждавания уебсайт FT.com. FT има в България софтуерни инженери, бизнес анализатори и специалисти по управление на проекти и управление на продуктите.

През миналата година британската медийна компания премести още един от своите ключови екипи по разработка на продукти и технологии в София – става дума за новото звено FT Specialist. В портфолиото на FT Specialist влизат брандове като Investor Chronicle, fDi Intelligence и The Banker. Софийският екип се грижи за разработката на дигитални продукти и подготовката на инициативи за развитието им.

На българския пазар FT работи съвместно с Xoomworks, британска консултантска компания, която спомага за изграждане на оперативните процеси тук.

Предисторията

През 2016 г. отделът „Продукти и технологии“ на Financial Times получи срок от три години, за да осъществи значително намаляване на капиталовите разходи, като същевременно продължава да се стреми към бърз растеж на бизнеса. Намирането на спестявания в отделни области не би било достатъчно и потенциално би застрашило растежа.

След внимателно обсъждане на възможностите мениджмънтът решава, че най-смелият избор ще бъде инвестиция в нов офшорен офис. Инвестирането в локация извън Лондон никога не би било лесен вариант, но би бил този, който има най-голям потенциал за бъдещи спестявания на разходи, тъй като Лондон все още е един от най-скъпите градове в света, в който се прави бизнес. Ръководството е уверено, че иска да запази значимо присъствие в Лондон за своя отдел „Продукти и технологии“ предвид изключителните таланти на FT, широкия пазар за таланти и близостта до търговския и редакторския екип, но предвид високите разходи Лондон не е мястото аз повишаване на ефективността в отговор на предизвикателството за разходите.

Първоначално се разглеждат много държави, но компанията се съсредоточава първо върху страни, с които вече има връзка - Индия, Филипините и Румъния.

„Бързо разбрахме, че където и да отидем, инженерният талант вече се радва на голямо търсене и че с по-голямо разстояние от Лондон той става по-евтин, но по-сложен поради различни фактори, включително часова зона, разстояние за пътуване, културни различия и афинитет към марката. Разбрахме, че близостта до Лондон е важна“, пише в Medium главният технологичен директор Джон Фурс.

На база на широко изследване компанията съставя списък с неща, които са важни за нея, включително опитен партньор със сходна култура с FT и нискотарифно местоположение с добра инфраструктура. След дълго търсене и няколко фалстарта намират „невероятен партньор: в лицето Xoomworks, базиран в столицата на България. София е процъфтяващ град с над милион, с разрастваща се технологична сцена, тричасов полет от летищата в Лондон и една от най-ценните локации в Европа. Xoomworks има голямо наследство от подобни проекти, създаден софийски офис и тясно културно съответствие с FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Quandt
преди 3 години
Забелязва се лесно колко много ви допада FT, все пак почти дословно копирате някои статии от тях :-) :-) :-) Не, че ви се сърдя, все пак качествената журналистика е с абонамент, а така и простосмъртните имаме косвен достъп до нея :-) :-) :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още