IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгоря ли Доналд Тръмп още преди изборите?

Според редица анкети президентските избори вече са предрешени

20:30 | 01.07.20 г. 6
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка:&nbsp;</p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: 

Само двама от последните шест президенти на САЩ преди Доналд Тръмп не успяват в своя опит да бъдат преизбрани. Това е добра новина за него.

Но техните истории са лоша новина и за Тръмп.

В последните си години като президенти Джими Картър и Джордж Х. У. Буш се сблъскват със забележим спад в популярността точно по това време от годината - началото на май до края на юни, нещо, което започва да надвисва като буреносен облак над Доналд Тръмп, пише The New York Times.

По това време делът на американците, които одобряват работата на президентите Буш и Картър се свива под 40%, според Gallup. Тези стойности се запазват чак до деня на изборите. 

Изглежда, че в момента Тръмп преживява „потъването“ на своите двама предшественици.

Според Gallup рейтингът му на одобрение се е понижил до 39 на сто в началото на юни от 49% месец по-рано. Така че, ако Картър и Буш могат да служат като предвестници, то изглежда, че Тръмп изгаря.

Разбира се, историята не е единственият барометър в случая. . Две много обсъждани анкети на The Times и Siena College, които бяха публикувани миналата седмица, предполагат, че в някои щати, както и в национален мащаб, Тръмп вече „накуцва“, изоставяйки от Джо Байдън с двуцифрен процент.

Според някакъв неясен алгоритъм, който The Economist редовно актуализира, Тръмп има само 10% шанс да спечели преизбиране. Според историческо осредняване на анкетите за изборите за година на уебсайта FiveThirtyEight, превъзходството на Байдън над Тръмп в момента е най-голямото на този етап от надпреварата след това на Бил Клинтън над Боб Доул през 1996 г., когато Клинтън спечели втория си мандат.

Отговорът на Тръмп?

Често рекламираните му инстинкти никъде не могат да бъдат намерени, подтиснати от самоунищожителни провокации, камикадзе-истерии и сприхави коментари в Twitter.

"Тръмп се намира в дълбока дупка и той отговаря на това като продължава да копае надолу", споделя политическият консултант Дейвид Акселрод.

Разбира се, ноември все още е доста далечен. „Никой не можеше да предвиди какво ще донесат тези последни четири месеца“, добавя Акселрод.

И все пак трябва да се има едно наум. След избирането му като президент рейтингът на Тръмп се задържа на нива около 35-45%, сочат данни на Gallup. Изглежда, че той е свикнал със слабата подкрепа на избирателите.

През 2016 г. необичайно голям процент гласоподаватели, особено в такива ключови щати като Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин, заявиха в анкетите, че са решили за кого да гласуват през последната седмица преди самите избори. Именно те са облагодетелствали Тръмп.

Това може да означава, че много от тях не са имали изцяло фиксирано мнение за него. Но това вече е в миналото. Тръмп доминира в медиите както никой от последните няколко държавни глави на САЩ, с пламенно поведение, което отблъсква амбивалентността.

Заради коронавируса Тръмп разполага с по-малко време и по-малко опции да промени динамиката преди изборите в сравнение със своите предшественици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
rooctcho
преди 3 години
Според мен все още не виждаме истинската цена която ще плати обикновения човек в САЩ, за момента в процес на няколко кризи Тръмп горе долу се оправя. Видяхме и как се *** демократите в щати където имат пълен контрол. Демократите ако успеят да се докопат до власта ще имат голям проблем най-вече със собствениците на оръжие и реднеците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Изгоре той, изгоре още на предходните :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Tова са *** статии, ама какво да се прави, всички страни са силни и имат много пари. Мисля си, че финансовите пазари ще кажат кой ще бъде президент, а засега вървят нагоре. Другото е че срещу Тръмп няма силен кандидат , трябва силен кандидат с идеи какво трябва да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Ааайе пак лайнометитe в действие, то и 2016та беше ***, клоун, то не беха некви изфабрикувани филмчета Симсоните дет още през 2000та знаели че тоз щял да дое и НЯМАЛО да го изберат не беше чудо и пак стана .... Аз не виждам да е изгорел особено с тоя си опонент Жо Байдъна, ако демократите беха остайли дедо Бърни моооожеше и да може нещо верно да стане ама са .... Апропо нещо не виждам оня Блцомбурга и той беше с голямата кошница тръгнал нешо с пеесе млрд. имане ама Кoр ... А Тромпета стане ли пак, мамоу чистката ше е поголовна и световна, напрао мазало .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
След като и предните избори ги определяхте предрешени дори до последните 2-3 часа преди края им, сега - ако имахте поне малко драм и достойнство, просто щяхте да се скриете някъде, палячовци смехотворни. На тези социологически проучвания НЕ МОЖЕ да се вярва изобщо, първо защото зад тях стоят опонентите на великия човек, второ - защото в САЩ в момента НЯМА свобода на словото - и страшно много хора не смеят да си кажат честно мнението, за да не си навредят, най-малкото да останат без работа. В държава където професор по счетоводство може да бъде уволнен, задето отказал да пише оценки на чepните студенти без да ги изпитва, а утвърден и доказал се като професионалист журналист е принуден да напусне работа, защото се изказал срещу мародерството, колко ли хора НЕ се осмеляват да кажат, че ще гласуват за президент патриот, който води борба с чepния раcизъм, безчинствата и мародерствата на нигъро-***? Но всички тия хора, макар и със страх ще гласуват за Тръмп - защото виждат и в отделните градове и щати, че там, където т.нар. "демократи" командват, ситуацията е тотално изтървана, бандитите безчинстват, кметове и губернатори ги подкрепят, а ушеви началници бездействат. Кой нормален човек ще гласува за управляващи, които подкрепят престъпници, раcисти и мародери ???а замисляте ли се, че борбата още не е започнала, че не са миняли диспутити... където майсторът на реториката Тръмп, ще направи за посмешище жалкият и стращащ от деменция байдън? А това, че тоя *** е затънал до гушата в мизерии в украйна? Това много бързо ще бъде извадено на показ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
добре е да се запазват статийки като тая Пурковата и след изборите да се прочитат отново ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още