IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безгранична власт за Путин: какво е новото в руската конституция

Ограниченият брой на президентските мандати няма да важи за него, ще може да контролира съдии и министри

08:45 | 02.07.20 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ</p>

Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ

Гласуването на поправките в Конституцията на Руската федерация започна на 25-и юни и продължава до 1-и юли. Предложени са промени в 22 члена, като руснаците могат да гласуват само за или против всички едновременно. Промените вече бяха одобрени от Думата, от Съвета на федерацията, от регионалните парламенти и от Конституционния съд, пише в свой обзор за Deutsche Welle Иля Ковал.

Досегашните мандати на Путин се нулират

Най-дискутираното нововъведение е нулирането на президентските мандати на Владимир Путин. Инициативата за това бе на депутатката от „Единна Русия“ Валентина Терешкова. А самият Путин се съгласи да нулира мандатите си, ако получи подкрепа от Конституционния съд и от руските граждани.

Според сегашната правна уредба, държавният глава има право на два последователни управленски мандата - но не еднократно. Путин веднъж вече използва тази вратичка, когато през 2008 година - след изкарани два президентски мандата - за кратко си размени мястото с тогавашния министър-председател Дмитрий Медведев. Следващият руски държавен глава ще има право само на два мандата. За Путин обаче това не важи, тъй като с позволените два нови мандата той ще има цели шест и ще може да управлява страната чак до 2036 година

Новите президентски пълномощия – контрол над съдии и министри

Същевременно руският президент в бъдеще ще има повече власт, а премиерът и правителството – по-малко. В Конституцията ще се появи уточнението, че президентът не просто ще има право да председателства заседанията на правителството, но ще ръководи неговата работа. Министър-председателят на свой ред вече няма да определя основните насоки в работата на кабинета, а само ще „организира“ работата – в съответствие с поръките на президента.

Освен това държавният глава ще може да назначава и да освобождава редица министри, и най-вече силовите – т.е. на отбраната, на вътрешните и на външните работи, на извънредните ситуации и на правосъдието. Останалите ще бъдат предлагани от премиера за утвърждаване от депутатите.

И съдиите ще зависят от президента. Той например ще може да инициира уволнението на съдии от Конституционния и от Върховния съд, включително на председателите и техните заместници. Досега държавният глава имаше само правото на назначения.

Русия и международното право

По инициатива на Путин в Конституцията ще бъде включен регламент, който ще позволява на Русия да не изпълнява решенията на международните органи. За целта Конституционният съд, който в бъдеще много повече ще зависи от президента, ще трябва да ги обяви за противоречащи на руския основен закон. За момента такава норма съществува по отношение на решенията на Европейския съд за правата на човека.

Все пак формално приоритетът на международното право се запазва и руснаците ще могат да се обръщат към международните органи за защитата на своите права. Т.е., ако не получа справедливост в руските съдилища, те ще могат да се жалват пред Европейския съд по правата на човека.

Новият конституционен орган – Държавният съвет

В Русия ще се появи нов конституционен орган – Държавен съвет. Той ще се формира от президента, а членовете му ще определят вътрешната и външната политика. Това не е съвсем нова инстанция, но за момента тя изпълнява само съвещателни функции и няма реална власт.

Подробности за работата на Държавния съвет засега няма (преди приемането на съответния закон), но се предполага, че Путин ще го оглави след като напусне президентския пост. 

По решение на Путин, в Конституцията ще бъде записано, че Русия е правоприемничка на Съветския съюз. Отделно е отбелязано, че държавата „почита защитниците на Отечеството“ и „гарантира защитата на историческата истина“.

Путин настоява също така в основния закон да се впише не само защитата на суверенитета и целостта на Русия, но и поддръжката на сънародниците зад граница. Държавата заявява готовността си да отстоява техните права и да защитава интересите им.

За вярата в Бога и в семейните ценности

Същевременно документът съдържа нееднозначна и пространна формулировка за страната, „обединена от хилядолетна история“, пазеща „паметта на предците, предали ни идеалите и вярата в Бога“. И още: Конституцията ще бъде допълнена с текста, че децата ще бъдат възпитавани в патриотизъм и уважение към по-възрастните, че бракът е съюз между мъж и жена, както и с израза „традиционни семейни ценности“, за които ще отговаря правителството.

Нови забрани за държавните служители

С поправките се увеличават ограниченията за държавните служители. На чиновниците, депутатите и съдиите ще бъде забранено да имат чуждо гражданство. Освен това в бъдеще президент ще може да стане само този, който към момента на встъпването си в длъжност не само няма правото да живее постоянно зад граница, но и никога не е имал такъв документ.

Държавните служители няма да имат и правото да разполагат със сметки в чужбина и да съхраняват ценности извън Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
отговора е номер 2! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
cherney
преди 3 години
Познанията ти за Русия са равни на нула. Кръгла нула. Не мога да повярвам как някой може да изпише подобни глупости. Катастрофата в Русия / демографска, икономическа, институционална / е в такива мащаби, че държавата едва ли ще остане в същите си граници в рамките на следващото десетилетие. Има два варианта за коментара ти - или някой ти плаща за подобни откровени глупости, на които ще се смее всеки мислещ руснак, или си изключително ограничен. Трета опция няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ох, горкото, пак изсипвало на богато от кацата с лъжите!Русия силна икономика?? Икономика, която генерира 85% от износа си от полезни изкопаеми се нарича африканско-арабска, а не силна! Самодостатъчни били?? Ааахсха, да, ако ще я карат на гречка, картошки, водка и газ, самододтстъчна е! Те Китай и САЩ нямат самодостатъчни икономики, ама за трола опорките са важни.Продължителността на живота на руснаците не кореспондира с европейска държава, а масовото здравеопазване е толкова разкапано, че даже ние сме много пред тях! Образователната система една ит най-добрите в света?! Оохохо, вицовете продължават, системата която твърди, че Ленин е писал кирилицата? Колко руски университета има топ 20? 300 лева минимална заплата и 900 лева средна заплата говорят за един чудесен жизнен стандарт! Хвала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ае кажете с колко % е спечелил че бях заложил на 81 :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
импестора никога не е билмизвестен с приемането на фактите... така че успех с ограмотяването му! аз не успях :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Халифат---нали искаш диктат, ето ти :))) не се оплаквай! сега пак си помисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
deaf
преди 3 години
Императоре,ако отричаш фактите,дискусията с теб става безсмислена. Жизненият стандарт на руснаците се вдигна само защото цените на нефта и газа скочиха до небесата,а не заради "управлението" на Путин. Но този висок стандарт отиде на кино след анексията на Крим. И не само стандарта,всичко беше пропиляно заради един каменист и безплоден полуостров. "Икономиката" на Русия падна на дъното. Повече няма накъде да пада. Путин вече двадесет години не може да създаде нов космически кораб! "Союз" е технология от...60-те години на миналият век! Уж Путин обеща да се справи с олигарсите,но стана обратното. Те си живеят необезпокоявано и изнасят ТРИЛИОНИ долари от Русия! (Вярно,няколко олигарха бяха бастисани от Путин,но само защото си позволиха да оспорят властта му.) На една от годишните онлайн срещи на Путин с руснаци излъчвана по телевизията,(той отмени тези срещи. Въпросът е защо?),един лекар се обади по телефона от някаква забутана губерния и каза,че почти целият бюджет на болницата където работи,се краде от директора и не остават пари за заплатите на лекарите и за лечението на болните. Това за "отличната" руска здравна система. За какво образование може да става дума в Русия,когато Путин забрани със закон (!) да се изследва и публикува мнение за така наречената "Велика отечествена война",различно от официалното одобрено от него?! Нещо повече и смайващо - Путин забрани да се четат вестниците и списанията от времената на СССР,понеже го е страх някой да не научи какво всъщност е било тогава!!! Цар Калоян е най-успешният защото е постигнал най-много в ТЕЖКИ за България времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Защо не попрегледаш някои дянни за Русия - и за жизнен стандарт, и икономически, а после да пишеш? Русия създаде силна и до голяма степен самодостатъчна икономика, изплати външните си дългове и натрупа солидни валутни и златни резерви - превърна се в незаобиколим играч на международната сцена, Продължителността на живота на руснаците скочи рязко, както и доходите им. Здравната система е в отлично състояние, образователната - е една от най-добрите на света !!! То първо се чете, после се говори.Сравненията с Калоян и Напальон са безпочвени - предлагаш Вовата да избомби Америка ли? И не Калоянчик е най-успешният, но Иван-Асен Вторий - който с три войни и две битки покори целият Балгански полуостров.Пиша ти на тебе - а не на ватников - защото той: горкия има само една мозъчна гънка - и то от удар - и добре че дишането се контролира от продълговатия и междинния мозък, а не от главния - че иначе щеше да умре от кислороден глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
deaf
преди 3 години
Путин е на власт вече двадесет години!!! Интересно е да се узнае какво не е успял да свърши за двадесет години,че иска още много години да управлява?! Путин ако за двадесет години не е могъл да постигне целите си,то и за още двадесет години няма да може. Най-успешният български цар Калоян е властвал 14 или 15 години беше. И е постигнал почти всичко,което си е бил поставил за цел. Наполеон и той - управлява към толкова години. Хитлер е на власт 13 години. Великият Роналд Рейгън само за два мандата,(тоест за десет години!),успя да направи САЩ велики и да бутне СССР. Искам да кажа,че ако на Путин не му стигат двадесет години да свърши нещо,значи и за *** за зеле не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Който следи промените в конституцията в Русия, знае, че не "безграничната" власт на Путин е в същнността им. Но това е повод на противниците на Путин у нас (които винаги се сещат за него, когато им заповядат да променят обсъжданите у нас теми) да плюят отдалече по него.Мене ме интересува нашия двор. Ние си имаме безгранична и цинична власт макар да я нямаме по конституция. Едната власт (изпълнителната) нарича другата (законодателната) проста кърджалийска....и онази се усмихва срамежливо под лакътя му в несръчна целувка.ПРАВИ ЛИ ВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още