IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова инициатива ще насърчава футбола да намали своя въглероден отпечатък

Макар Football4Climate да е основно съсредоточена в Европа, програмата вече се разширява в Азия, обхващайки страни като Китай, Индия и Япония

22:50 | 02.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След като европейските футболни първенства започнаха да възобновяват игра, неправителствената организация Sport and Sustainability International (SandSI) представи нова инициатива, за да накара повече клубове да се фокусират върху въглеродния си отпечатък, съобщава Euractiv.

Създадена в края на май, инициативата Football4Climate има за цел да „използва силата на футбола, за да стимулира климатичната ангажираност и действията сред по-широката футболна индустрия“. 

Изпълнителният директор на SandSI Геерт Хендрикс вярва, че футболът е уникално позициониран, за да помогне за изпълнението на целите за устойчивост. „Спортът е супер мощен инструмент. Науката (за изменението на климата) съществува, но може да бъде доста трудно да се разпространи нейното послание. Ето защо ние искаме да използваме спорта, футбола в частност, за да популяризираме това послание”, обясни Хендрикс в интервю за Euractiv Германия.

Инициативата има три основни цели, свързани с футболната индустрия. Първата е да насърчи клубовете да измерват, отчитат и намаляват въглеродните си отпечатъци. Освен това Football4Climate ще стимулира клубовете да елиминират пластмасата за еднократна употреба и да се ангажират с рамката на ООН „Спорт за климата“.

„Много често да стартираш е най-трудното нещо“, споделя Хендрикс. За да помогне, SandSI е в процес на разработване на безплатен калкулатор за въглероден отпечатък за своите членове. Ако клубовете искат помощ за определяне на своите емисии след това първоначално измерване, организацията ще ги свърже с партньори, за да помогне в тези по-късни етапи.

Групата е в преговори с футболни клубове и асоциации, за да ги включи в програмата. Въпреки това SandSI в момента работи с отделни играчи от клубове като Сампдория и Пари Сен Жермен.

Програмата не се ограничава само до клубове и спортисти. Групата едновременно стартира футболен фен клуб Football4Climate, който насърчава привържениците да достигнат до любимите си клубове и да се застъпват за климатични действия.

Въпреки че инициативата е насочена към европейския футболен сектор, SandSI не ограничава погледа си само в Европа. Наскоро групата стартира хъб в Азия, обхващащ Китай, Япония и Индия с надеждата да даде началото на дискусията за климатичните действия във футболните клубове на тези страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Е, талибани - нали те рябва да са авангарда (за своя сметка) в намаляване на броя на човечеството.Дерзайте другари!За светлото безвъглеродно бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Ще забранят на играчите да дишат ли ??? Безумието на климатическите талибани ескалира до невъобразими висини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още