IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е лидер в ЕС при инвестициите в подобряване на енергийната ефективност

В това отношение страната ни изпреварва и САЩ, сочи проучване на Европейската инвестиционна банка

20:46 | 02.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Angel Velko/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Velko/Bloomberg

През 2019 г. фирмите в България са вложили повече средства за проекти за енергийна ефективност (16%), отколкото дружествата във всяка друга държава от ЕС и особено тези във Великобритания, които са инвестирали само 5% от своя инвестиционен бюджет, посочва Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в своя доклад за енергийна ефективност.

Разходите на компаниите във всяка страна варират значително между 2018 г. и 2019 г., което вероятно е повлияно от факта, че инвестициите в енергийна ефективност са непрекъснати инвестиции. Като цяло фирмите в някои страни от Южна и Източна Европа харчат сравнително повече средства за подобряване на енергийната ефективност, отколкото в други европейски региони, особено в Прибалтика, изтъкват от ЕИБ.

ЕИБ1 ЕИБ1

Според банката две пети от компаниите, които инвестират в България, извършват и инвестиции в енергийна ефективност. Техният дял достига 35% от всички компании в страната, докато по отношение на енергоемките сектори той нараства до 48%.

Проучването показва, че компаниите в България отделят повече от 16% от общите си инвестиции в подобрения, свързани с енергийната ефективност, което е повече от средното нива за Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Този дял е по-висок в енергоемките сектори като производството и инфраструктурата.

ЕИБ2 ЕИБ2

Според ЕИБ компаниите в страната отчитат, че 40% от техния сграден фонд е с високи или най-високи стандарти за енергийна ефективност, което отговаря на средните нива за ЕС и надвишава тези в САЩ.

ЕИБ3 ЕИБ3

От банката посочват, че две трети от анкетираните фирми в България с енергиен одит инвестират в подобрения на енергийната ефективност, като по-малко от 20% от респондентите са извършили енергиен одит през последните три години, в сравнение с 40% за ЕС и около 20% за САЩ.

ЕИБ4 ЕИБ4

Проучването на ЕИБ за инвестиции в енергийна ефективност засяга около 13 500 фирми, като тук влизат представители на всички държави членки на ЕС, както и извадка от американски фирми, която служи като ориентир. Банката събира данни за характеристиките и резултатите на компаниите, техни минали инвестиционни дейности и бъдещи планове, източници на финансиране, въпроси за финансиране и други предизвикателства, пред които е изправен бизнесът.

През 2019 г. повече от една трета от фирмите в ЕС са предприели мерки за подобряване на енергийната ефективност, бележейки в това отношение леко подобрение спрямо 2018 г. Въпреки че това е окуражаващо, енергийната ефективност все още е неналожил се приоритет, особено като се имат предвид потенциалните печалби за самите компании. Средно представителите на бизнеса в ЕС смятат, че само една трета от техните сгради отговарят на високите стандарти за енергийна ефективност.

ЕИБ5 ЕИБ5

През 2019 г. повече от 40% от компаниите в ЕС са взели мерки за подобряване на енергийната ефективност, отчитайки увеличение в броя в сравнение с 2018 г. Словакия показа голям ръст в броя на фирмите, които инвестират в енергийна ефективност, като 61% от анкетираните представители на бизнеса в страната инвестират в тези дейности. Словакия е следвана от Испания, Чехия, Австрия, Словения, Португалия и Швеция. Тези седем държави от ЕС отбелязват по-голямо увеличение на дела на фирмите, инвестиращи в енергийна ефективност, отколкото в САЩ, където 47% от компаниите са инвестирали в енергийна ефективност. В дъното на списъка застават Литва, Естония, Гърция, Румъния и Франция, като при тях броя на компаниите остава почти непроменен спрямо предходната година.

Делът на компаниите, инвестиращи в енергийна ефективност, изглежда е свързан с енергийната интензивност и размера на самите предприятия, посочват от ЕИБ. По-специално, секторът на производството, най-енергоинтензивният сектор, представлява най-голям дял при фирмите, инвестиращи в енергийна ефективност (43% през 2019 г.), следван от секторите на инфраструктурата (37%) и услугите (30%). Строителният сектор е с най-малък дял - 25%. Според ЕИБ големите компании са два пъти по-склонни да инвестират в енергийна ефективност от малките и средни предприятия (МСП).

През 2019 г. европейските компании са насочили 10% от своите инвестиции за подобряване на енергийната ефективност, докато делът на американските дружества е 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
И като се събудих......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
А може би другите просто вече са стигнали положението, което ги задоволява и за това не инвестират в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
България е лидер. Мед на сърцето ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още