IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея не вижда нужда от преговори със САЩ

Пхенян не планира промени в политиките си

10:03 | 04.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Северна Корея не смята за нужно да води преговори със Съединените щати, които не биха били нещо повече от „политически инструмент“ за Вашингтон, коментира севернокорейски дипломат точно преди посещението на американски пратеник в Южна Корея, предава Ройтерс.

Заместник-министърът на външните работи Чо Сун Хъй заяви, че преговорите между Вашингтон и Пхенян няма да проработят и няма никаква промяна в политиките на Северна Корея.

“Не усещаме никаква нужда да седнем лице в лице със САЩ и не смятаме диалога между Северна Корея и САЩ за нещо повече от инструмент за справяне с политическата ѝ криза“, посочва Чо в изявление, цитирано от държавната информационна агенция KCNA.

Заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бигън ще посети Южна Корея следващата седмица, за да обсъди прекъснатите преговори със Северна Корея.

В сряда южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун трябва да се срещнат отново преди изборите за президент на Съединените щати през ноември, което може да помогне за възобновяване на прекъснатите ядрени преговори.

Бившият съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън в четвъртък заяви пред репортери в Ню Йорк, че президентът може да потърси нова среща с Ким като „октомврийска изненада“ преди изборите.

Тръмп и Ким се срещнаха за първи път през 2018 г. в Сингапур. Те се видяха отново във Виетнам през 2019 г., но преговорите се провалиха, когато Тръмп заяви, че Ким не е успял да предложи достатъчно ядрени оръжия или балистични ракети в замяна на отменянето на международните санкции.

На третата си среща през юни 2019 г. в демитализираната зона, разделяща Северна и Южна Корея, двамата се договориха да подновят преговорите. Но преговорите на работно ниво между двете страни бяха прекъснати в Швеция през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още