IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Иванов: Covid-19 нямаше роля в ценообразуването на плодове и зеленчуци

Цената на лимоните падна, на бананите не се променя, зърнените култури са достатъчно, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

14:29 | 06.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

При основните хранителни продукти в България цените са стабилни от февруари насам. За това информира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той посочи, че при плодовете и зеленчуците Covid-19 e нямал почти никаква роля в ценообразуването, а при климата се наблюдава неблагоприятен край на месец май и целия юни. 

„Към момента цената на лимоните е по-ниска. В продължение на три месеца се поддържаше цена  от 3,45 до 3,50 лева на килограм. В момента имаме цена от 2,75 лева на значително по-скъпия лимон, който се доставя от Южна Америка“, посочи Иванов.

Той поясни, че сега ядем по-висококачествен лимон на по-ниска цена. „Истерията около яденето на лимони премина, търсенето е по-малко и в момента сме в една много добра равновесна цена за лимоните по това време на годината", каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той уточни, че единствената стока, която не реагира на влиянието на пандемията, е бананът. „Тази стока се задържа на нива от около два лева в продължение на пет месеца. Това е най-стабилно стоящата стока", заяви Иванов.

Според него при джинджифила са се наблюдавали драстични поскъпвания, тъй като е бил определян като лек срещу коронавируса.

По думите на Владимир Иванов оризът е една от стоките, при които има достатъчно производство и добро предлагане, но основните производители в световен мащаб имат сериозни проблеми с логистиката заради мерките за ограничение на заразата. „Това е една от стоките, след лимоните, които претърпяха катаклизъм по време на острата фаза на епидемията. Бележат поскъпване, но не защото липсва производство, а защото е много трудна логистиката. Няма иначе икономически предпоставки, които да повишават цената им”, смята председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

Иванов каза още, че в момента Организацията по прехрана и земеделие към ООН отчита покачване на индекса на захарта. Той обясни, че това е вследствие на епидемията и е във връзка с производството на големи количества спирт от страна на най-големия производител - Бразилия.

„По отношение на олиото - ние сме страна свръхпроизводител. Пазарът е зареден със зърнени култури. Няма как да има проблеми по отношение хляба, брашното, олиото”, потвърди експертът. 

По думите му единственият проблем, който имаме, е с по-ниската цена на свинското месо.

„Това е добре за потребителите, но не и за производителите. Доста средства се инвестираха в свинепроизводството”, напомни Иванов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още