IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google спира китайския си проект за облачни услуги "Isolated Region"

Команията твърди, че не планира да предлага платформата си в народната република

09:30 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Google, част от Alphabet, обяви, че спира своя проект за облачни услуги, наречен „Isolated Region” и добави, че не обмисля възможността да предлага облачната си платформа в Китай, предава Ройтерс.

По-рано Bloomberg News писа, позовавайки се на двама служители на компанията, че през май Google е спряла проекта си в Китай и в други политически чувствителни страни.

Това се е случило отчасти заради нарастващото геополитическо напрежение, както и заради пандемията на Covid-19, допълват източниците.

Американският интернет гигант все пак твърди, че затварянето на проекта не се дължи на нито една от тези две причини и че не е предлагала платформата си за облачни услуги в Китай.

„Isolated Region“ е само един от пътищата, тествани от компанията, за да адресира изискванията, свързани с ползването на облачна технология, обяви говорител на Google.

Проектът е имал за цел да предостави облачни услуги на клиенти и регулатори по целия свят.

Като цяло отношенията на Google с Китай не са блестящи от години. Още през 2010 г. компанията се отказа да предлага основните си услуги там под натиска на Пекин, тъй като технологичният гигант не беше съгласен да цензурира съдържанието, което предлга на потребителите.

В момента ситуацията е още по-деликатна предвид обтегнатите търговски отношения между Вашингтон и Пекин, които продължават да водят търговска война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още