IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк: Българската икономика ще се възстанови бързо

Цените на жилищата и доходите на домакинствата ще стимулират към покупки, въпреки коронакризата, показва анализът на банкерите

13:31 | 09.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Растежът на реалния БВП на България за тази година ще падне до -7,2%, но няма да е -7,8%, каквито бяха очакванията преди три месеца. Причина за ревизираната прогноза на анализаторския екип на УниКредит Булбанк са стабилизиращи фактори, сред които е липсата на значими дисбаланси, формирани в периода на растеж, който предхождаше настоящата рецесия.

Причините за ревизираната прогноза в положителна са две, посочиха от банката.

Първо, процесът на премахване на част от ограничителните мерки започна по-рано отколкото анализаторите са очаквали преди три месеца.

И второ, прогнозата за растежа на еврозоната, където се намират голяма част от външнотърговските партньори на страната, също претърпя ревизия в положителна посока.

Основният сценарий на икономистите на УниКредит продължава да бъде за сравнително бързо възстановяване на българската икономика, което трябва да започне през втората половина на годината, в случай че се избегната втора вълна на пандемията.

Публичните инвестиции ще играят важна роля в процеса на възстановяване. От голямо значение е, че сега банките са в много по-силна позиция отколкото десетилетие по-рано и потока от кредити към реалната икономика ще продължи, пише още в тримесечния анализ.

Инвестициите в жилищно строителство вероятно също ще започнат да набират скорост отново, тъй като значителен спад в цените на жилищата не се очаква, прогнозират от УниКредит Булбанк.

Като причина за очакваната активност в анализа се посочва, че днес цените на жилищата изглеждат близо до стойностите, които доходите на домакинствата сочат, както и това, че не бяха натрупани някакви значителни дисбаланси в годините на икономическа експанзия, които  предшестваха рецесията, предизвикана от пандемията от коронавирус.

В УниКредит Булбанк преценяват, че България остана в периферията на кризата с COVID-19. Броят на регистрираните случаи и този на починалите от коронавирус, изчислени на един милион жители, продължава да следва същата благоприятна траектория както в останалите страни от Централна и Източна Европа.

Тъй като България беше сред по-слабо засегнатите страни, ограничителните мерки, които бяха приложени в икономиката бяха по-меки в сравнение с тези разгърнати в по-голямата част от Западна Европа, отчита икономическият екип на УниКредит Булбанк в последния тримесечен анализ за икономиката на ЦИЕ.

Според анализаторите това е добра новина, тъй като щетите, които ограничителните мерки нанесоха на икономиката, вероятно ще се окажат по-малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
С новото настъпление на Ковид всички прогнози трябва да бъдат по-скоронегативни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още