IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли опасни стоки на пазара в България?

Детските дрехи и играчки и спомагателните уреди за консумация на еленергия са сред артикулите с най-голям риск, посочи Димитър Маргаритов, председател на КЗП

14:59 | 09.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На общоевропейско ниво най-опасните стоки са детските играчки, автомобилите и стоките за отглеждането на децата. За България детските дрехи са най-срещаният продукт с риск, следвани от стоки за отглеждането на децата и електроуреди (спомагателни уреди за консумация на еленергия).

Това заяви по повод резултатите от последния дoĸлaд нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (ЕК), бaзиpaн нa peгиcтрaциитe в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки в Европейския съюз (ЕС) Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria той коментира, че системата за контрол повишава своята ефективност, като от 2015 г. досега са се увеличи с 65% активностите на държави членки за откриване на такива стоки, както и реакциите за проследяване на тяхното разпространение.
„България е на 12-о място на нотифицирани опасни стоки и на трето място в Европа по реакции за противодействие след Унгария и Дания“, посочи още Маргаритов и уточни, че голяма част от опасните стоки в нашата страна са от внос.
Според него има добро взаимодействие с Агенция „Митници“ и съобщи, че след откриването на стоките много бързо се стига до тяхното унищожаване.

По думите му КЗП от две години предприема много сериозни стъпки и информира търговците и браншовите организации с изисквания за стандартите за група стоки, за да се противодейства на разпространението на опасни артикули.

Той напомни, че съществуват регистри, от които се разбира кои стоки застрашават живота и здравето на хората. 

Димитър Маргаритов е на мнение, че по време на коронакризата се е променило потребителското поведение - потреблението намалява, а хората ограничават разходите си.

Сред получените сигнали до Комисията преобладават тези за липса на предпазни маски и дезинфенктанти, а най-много са подадените жалби заради отпаднали почивки.

За кои законови мерки трябва да са информирани потребителите при отмяна на туристически пътувания? Как ще се гарантира намирането на качествени стоки на пазара?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още