IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не трябва да атакуват хонконгския долар заради Китай

Колкото по-творчески Вашингтон е склонен да мисли как да държи Пекин отговорен, толкова по-добре

17:55 | 10.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вашингтон обмисля различни начини да накаже Пекин за нарушаването автономията на Хонконг. Но една нова идея трябва да бъде отхвърлена: използването на американския долар за подкопаване валутата на Хонконг, пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Според последните новини някои представители на администрацията обмислят да отрежат достъпа на хонконгските банки до доларово финансиране. Целта е да се подкопае хонконгският долар, който от 1983 г. е фиксиран към щатския при курс от около 7,80 хонконгски долара за един американски.

Този фиксинг представлява валутен борд, което означава, че всеки един хонконгски долар в обръщение е подкрепен с около 13 щатски цента, съхранявани в трезора на паричната администрация в Хонконг. За да поддържат системата, паричната администрация и банките трябва да могат свободно да купуват и продават щатски долари с покачването и спадането на търсенето на хонконгски. За разлика от валутата на континенталния Китай, юанът, тази на Хонконг е стабилна и свободно конвертируема, като е в основата на просперитета на града от десетилетия.

Това трябва да е достатъчна причина администрацията на Тръмп да не посяга на хонконгския долар. Жертвите на евентуални сътресения във валутния борд ще бъдат гражданите на Хонконг, които вече страдат достатъчно в ръцете на Пекин. Обединеното кралство и други страни признават, че един ефективен начин да се противопоставят на налагането от Пекин на драконовски закон за сигурност в града е да се позволи на хонконгчани да емигрират. Вашингтон може да даде своята дан, като не позволи пагубно обезценяване на хонконгския долар, което ще стопи спестяванията на напускащите емигранти.

По-големият риск от такава икономическа война е за САЩ. Вашингтон извлича огромно влияние от свободната конвертируемост на своята валута, която позволява на правителства, институции и физически лица да използват долара като световна резервна валута.

Поради глобалния обхват на долара финансовите санкции достигат страни като Иран и Северна Корея в сравнително редките случаи, когато Вашингтон отрязва достъпа до долари. Това влияние дава на администрацията на Тръмп по-добри възможности да наложи финансови санкции на Пекин, като такива по закона Магнитски, насочени към отделни служители, замесени в нарушения на човешките права.

Колкото по-творчески Вашингтон е склонен да мисли как да държи Пекин отговорен, толкова по-добре. Но администрацията трябва внимателно да съхранява силните страни на Америка, а не да ги подкопава в процеса. Една от най-силните страни е напълно конвертируемият долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
"Колкото по-творчески Вашингтон е склонен да мисли как да държи Пекин отговорен, толкова по-добре"Пеше, често си голям майтапчия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още