IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят ли изненади в отношенията между САЩ и Северна Корея?

Пхенян трябва да е готов за нов президент във Вашингтон, коментира сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо Чен

11:30 | 10.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Изглежда светът все още се намира далеч от нова помирителна среща на върха между Северна Корея и САЩ, но въпреки това може да има изненади. На това мнение поне е сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, според която сега не е времето за подобни начинания.

За Ким Йо Чен срещата, ако се проведе сега, би била от полза единствено за Вашингтон, като допълни, че нейната страна няма намерение да „заплашва“ САЩ.

Според нея тази година няма да има нова среща между брат й и президента Доналд Тръмп, но „изненади може все пак да има“, предава думите й държавната информационна агенция KCNA, цитирана от Ройтерс.

Въпреки новата порция напрежение по оста Пхенян-Вашингтон през последните месеци мекият тон Ким прави впечатление на анализаторите. По думите й личните приятелски отношения между Тръмп и брат й са единствената причина да не се стигне до поредна ескалация.

Независимо от това Ким се осъмни в намеренията на държавния глава. Тя заяви, че за нея остава неясно дали разнопосочните послания от Вашингтон за близост, от една страна, и натиск, от друга страна, са „умишлена схема или резултат на разхлабената власт на президента“ Тръмп.

Но независимо от личното приятелство Ким заяви, че Вашингтон отново ще се завърне към враждебния тон и Пхенян трябва да формира политиките си, за да се подготви за други американски лидери, освен Тръмп.

Държавният секретар Майк Помпейо заяви в четвъртък, че има големи надежди за подновяване на преговорите с Пхенян и остави вратичка за нова среща на високо равнище.

Коментарите на Ким Йо Чен – приемани за добър знак от анализаторите, бяха направени след тридневно посещение в Сеул на представителя на САЩ за Северна Корея - заместник-държавният секретар Стивън Бийгън. По време на посещението той отрече да се опитва да проведе среща със севернокорейски представители, но също потвърди готовността на Вашингтон за преговори.

Позицията на Пхенян за момента изглежда непоклатима. Сестрата на Ким е поредният глас от върховете на севернокорейското управление, който потвърждава отказа.

Ким Йо Чен. Снимка: Getty

„Бихме искали да бъде ясно, че това не означава задължително, че денуклеаризацията е невъзможна“, коментира тя и допълни: „Това, което имаме предвид, е, че е невъзможна в този момент“.

Благосклонността на Пхенян бе подчертана и от признанието на Ким, че е получила специално разрешение от брат си да гледа DVD с празненства по случай националния празник на САЩ на 4 юли.

„Нямаме ни най-малкото намерение да представляваме заплаха за САЩ… Всичко ще върви гладко, ако ни оставят намира и не ни провокират“, допълни още Ким Йо Чен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още