IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Съхранението на енергия ще има ключова роля в декарбонизацията

Евродепутатите призоваха за премахне на регулаторните пречки при разработването на такива проекти като двойното данъчно облагане и недостатъците в мрежовите кодекси

17:39 | 10.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Тъй като енергията от възобновяеми енергийни източници заема все по-голям дял в европейския енергиен микс, евродепутатите предлагат различни решения за съхранение на енергията, като водород или домашни батерии.

В доклад, приет в сряда с 556 гласа „за“, 22 „против“ и 110 „въздържал се“, евродепутатите очертаха стратегия за съхранение на енергия, която се очаква да играе важна роля за постигането на целите на Парижкото споразумение относно изменението на климата, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент. 

„Съхранението на енергия ще бъде от съществено значение за прехода към декарбонизирана икономика, основана на възобновяеми енергийни източници. Тъй като електричеството, генерирано от вятърна или слънчева енергия, не винаги е налично в необходимите количества, трябва да можем да го съхраняваме. В допълнение към познатите ни вече добре работещи решения, като например помпено-акумулиращите централи, редица други технологии ще играят важна роля в бъдещето — новите технологии за акумулаторни батерии, акумулирането на топлинна енергия или „зеления“ водород. Те трябва да стигнат до пазара, за да подсигурим непрекъснати енергийни доставки за европейските граждани“, заяви докладчикът Клаудия Гамон (Renew, Австрия). 

„Зелен“ водород

Парламентът призова Европейската комисия (ЕК) и държавите членки да премахнат регулаторните пречки пред разработването на проекти за съхранение на енергия, като например двойното данъчно облагане или недостатъците в мрежовите кодекси на ЕС. Според евродепутатите трансевропейските енергийни мрежи също трябва да бъдат преразгледани, за да се подобрят критериите за допустимост за желаещите да разработват съоръжения за съхранение на енергия.

Евродепутатите също така обръщат внимание на потенциала на водорода, произвеждан от възобновяеми източници, и призовават ЕК да продължава да подкрепя научните изследвания и развитието на водородната икономика. Представителите на европарламента смятат, че мерките за подкрепа могат да помогнат за намаляването на разходите за „зелен“ водород и да го направят икономически рентабилен. ЕК също трябва да направи оценка дали е възможна модернизацията на газопреносната инфраструктура, за да може да се транспортира водород, тъй като използването на природен газ следва да намалее.

Производството на батерии в ЕС и новите възможности за съхранение

Парламентът подкрепи и усилията на ЕК да създаде европейски стандарти за акумулаторни батерии и да намали зависимостта от производството извън Европа. ЕС разчита в голяма степен на вноса на суровини от места, където състоянието на околната среда се влошава. Тази практика трябва да се ограничи чрез подсилване на схемите за рециклиране, както и чрез екологосъобразен добив, който би могъл да се развие и в самия блок.

Евродепутатите предлагат да бъдат насърчени други варианти за съхранение на енергия, като например механичното и топлинно съхранение, да се развият възможностите за децентрализирано съхранение чрез домашни акумулаторни батерии и системи за топлинно съхранение, чрез свързване на превозни средства към електрическата мрежа и чрез „умни“ енергийни системи за сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
идиотия след идиотия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още