IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще се произнесе за участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ

Държавната банка е уведомила антимонополния регулатор за придобиването на миноритарен пакет акции от капитала на банката

11:42 | 13.07.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ПИБ</em></p>

Снимка: ПИБ

Българската банка за развитие (ББР) е уведомила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на миноритарен пакет акции от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), вижда се от съобщение на сайта на антимонополния регулатор.

Комисията е образувала производство и до два месеца трябва да предостави становище, за да даде зелена светлина за сделката.

Припомняме, че ББР придоби малко над 18 на сто от акциите на ПИБ, след като купи по-голямата част от правата за увеличението на капитала на банката, което беше одобрено от кабинета. Целта – България да бъде приета в чакалнята за еврозоната, което се случи в петък, 10 юли.

Европейската централна банка (ЕЦБ) издаде препоръка за увеличение на капитала на ПИБ във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро.

В съобщението за предстояща концентрация, публикувано на сайта на КЗК, се посочва, че всички заинтересовани страни могат да подадат становище в 7-дневен срок считано от днес.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
i_hristov
преди 3 години
Това е рутинна проверка според мен. КЗК трябва просто да го направят по задължение. То е ясно, че няма изкривяване на пазара от сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Вече може да го продава обратно на ***, която ще го купи с необезпечен кредит. Нали вече ни приеха както казва Баце :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още