IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три екипа ще разработят концепции за развитие на Централна минерална баня

Те ще разработят детайлно концепциите си, които ще бъдат представени публично

12:52 | 13.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Три екипа са избрани да разработят подробни концепции за бъдещото развитие на северното и източното крило на Централна минерална баня в София, съобщава Софпроект.

Предложения са подали общо четири български и чуждестранни обединения, като всяко от тях е представило екипа си, метод на работа, резюме на концепция, бизнес план и модел.

Най-високо е бил оценен екип „Софийски терми“, който е получил 93,80 точки при максимални 100. Второто място е за обединение „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” ООД, оценено с 82,68 точки. На трето място е класирано Гражданско сдружение „Историческа баня" с оценка от 70,63 точки.

Кандидатурите са били разгледани и оценени от комисия в 15-членен състав, като за крайната оценка на участниците са взети предвид професионалният опит на екипа, предложеният метод за работа, резюмето на концепция, резюме и съдържание на бизнес план и модел.

Екипите, които продължават във втория етап на конкурса, ще бъдат поканени да сключат договор с общинско предприятие „Софпроект-ОГП”, за да разработят задълбочено и в детайл своите концепции, бизнес план и модел и да представят предложенията си публично. Всеки от трите екипа ще получи възнаграждение в размер на 10 хил. лева.

На финала Столична община ще придобие разработените концепции и ще има право да избере една от тях за реализация, да комбинира елементи от отделните разработки, да покани един или няколко експерти от екипите за последващи действия по реализацията или да се договори с авторите за друго.

„Продължаващите в Етап II получиха най-много точки, защото са подходили професионално и предлагат задълбочени и аргументирани концепции с уважение към даденостите на сградата, минералното богатство, софийската история и архитектурна идентичност. Нашата цел е да проведем отворената покана по максимално открит и прозрачен начин.

Привлякохме различни специалисти в комисията, които да дадат своята независима оценка. Ще продължим да водим процеса по прозрачен начин и в обществен интерес. Надяваме се в близките години  цялата сграда да бъде обновена и да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София“, коментира Любо Георгиев, директор на  ОП  „Софпроект” и ръководител на екипа на „Визия за София“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още