IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ: Ядрената енергетика е спестила на света 55 гигатона парникови газове

Виртуална среща, организирана от МАЕ, събра министри и общественици от цял свят, за да обсъдят мерки за стимулиране на икономиките

16:37 | 13.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Атомната индустрия играе важна роля в глобалното производство на чиста енергия, допринасяйки за спестяването на емисии парникови газове в много страни, и предоставяйки иновативни решения, които могат да са много полезни за развиващите се икономики. Това обяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси по време на панелна дискусия за електроенергийната сигурност, организирана от Международната агенция по енергетикa (МАЕ). 

Виртуалната среща събра министри и общественици от цял свят, за да обсъдят мерки за стимулиране на икономиките, създаване на работни места, намаляване на глобалните парникови емисии и повишаване на сигурността на енергийните системи, съобщава nucnet.org.

„Атомната енергия не е обещание за нисковъглеродната енергия. Тя вече мощно помага за постигане на нисковъглеродна икономика, като през последните 50 години е спестила над 55 гигатона емисии въглероден диоксид“, обяви Гроси.

В началото на миналата седмица стана ясно, че експерти от Европейската комисия (ЕК) ще проучат дали ядрената енергетика трябва да се разглежда като „зелена“ технология съгласно устойчивата финансова таксономия на Европейския съюз (ЕС).

Въпросът около ядрената енергетика се превърна в почва за множество дебати между експерти, които съветват ЕК относно устойчивата финансова таксономия, която трябва да определя посоката на частните инвестиции занапред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Ядрената мощ е най-могъщата и чиста енергия... но екотерористите отричат това - защото търсят не реална полза за природата, но полза за самите себе си в смисъл - за бамковите си сметки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още