IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за дългосрочния бюджет на ЕС изостават от климатичните цели

Едва 80 млрд. евро от пакета за възстановяване на ЕК в размер на 1,85 трлн. евро са предвидени като средства за защита на климата до 2027 г., показва проучване

13:04 | 14.07.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вляво) и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел (вдясно).<em> Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вляво) и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел (вдясно). Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Предложението на Европейската комисия (ЕК) за дългосрочния бюджет на Европейския съюз (ЕС) и средствата за възстановяване рискува да остави огромен дефицит в плана за „зелени“ инвестиции, необходими за постигане на климатичните цели на Европа, съобщава Ройтерс, цитирайки представители на консултантската компания Climate & Company и мозъчен тръст Agora Energiewende.

След като пандемията от коронавирус потопи ЕС в дълбока рецесия, лидерите на 27-те държави членки ще се срещнат в Брюксел в петък (17 юли), за да се опитат да договорят бюджета на блока за 2021-27 г. и фонда за икономически стимули. 

ЕК предложи пакет от 1,85 трлн. евро, който според изпълнителната власт на ЕС трябва да тласне европейските икономики към възстановяване, след като бяха засегнати от вируса. Това трябва да стане чрез стимулиране и инвестиране в „зелени“ индустрии и технологии, които помагат за намаляване на емисиите на парникови газове, отговорни до голяма степен за изменението на климата.

Но от целия пакет едва 80 млрд. евро са категорично заделени за защита на климата до 2027 г., сочи анализ на Climate & Company и Agora Energiewende.

Експертите заявиха, че приоритетите за инвестиции трябва да включват бързо разширяване на капацитета за производство на енергия от възобновяеми източници, чисто производство на водород, обновяване на енергоспестяващите сгради и инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства.

„Има реално несъответствие между разказа, който чуваме на най-високото политическо ниво, и детайлите на предложенията“, заяви Матиас Бук, ръководител на европейската енергийна политика в Agora Energiewende.

От ЕК посочват, че не могат да коментират непубликувано проучване.

Според Брюксел 25% от бюджета на ЕС следва да подкрепя климатичните действия. Но от Agora Energiewende и Climate & Company изтъкват, че липсата на мерки за прилагане на плана създава "огромен политически риск" тези пари да бъдат изразходвани за инвестиции, които всъщност замърсяват и увеличават заплахата от климатичните промени.

Дори всички фондове на ЕС да се включат в приноса за защита на климата, това ще допринесе само за 675 млрд. евро до 2027 г.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи в петък (10 юли) ново предложение за бюджет, от който 30% ще бъдат заделени като разходи за климата.

Бук посочва, че предложението на Мишел е „напредък“, но все още липсват гаранции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Милер, може само да ви носи вода, в малката си газова тръбичка. Милер сънува за милиарди, вие сте отворили цифки за трилиони. И несамо само това, но огъвате ръцете на правителствата и на хората с постоянните си безумни крясъци за идещия апокалипсис!https://phys.org/news/2020-07-croplands-absorb-billion-tonnes-co2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
по-алчни от саша милер , дето обясняваще че газчицата e справедливо да се продава за илядо евра за илядо кубика ... ?! ... пък сега я дава за под 1000 ... или някое яядрено лоби , дето започват строителство на централа и нема некое да не е утроило капиталовите разходи ... ?! ... от тех по алчни викаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
И да изостават, не е толкова голяма беда. Както казват, по-добре късно, отколкото никога. А рецесията - особено ако е продължителна - сама по себе си ще намали въглеродните емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Пак няма да ви стигнат! Много сте алчни, дори доста повече от останалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
и да няма достатъчно кинти , ще въведем повсеместни парникови данъци ... споко , ще има достатъчно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Не им стигат 80 милиарда, още искат! Няма лошо, не е крив тоя дето руча баницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още