IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Банковите акции са на ход

Виждаме еуфория, но ако страховете от пандемията вземат превес, през втората половина на годината ще има разпродажби и спадове на индексите, прогнозира инвестиционният консултант

17:29 | 14.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Ройтерс 

Еуфорията на инвеститорите, която виждаме в технологичните акции, е на път да се сблъска с реалността, предоставена на Уолстрийт от резултатите на финансовия сектор. През тази седмица излизат отчетите за второто тримесечие на половината публични банки в САЩ. Те ще покажат реалната картина в американската икономика в пика на кризата – необслужвани корпоративни кредити и отложени плащания на ипотечни заеми. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

„Ситуацията ще бъде лоша и това се вижда от пръв поглед, когато сравним цените на банковите акции и технологичните акции. Първите са много близо до мартенските дъна, а вторите регистрират абсолютни рекорди. Но е погрешно това да се възприема като разминаване между Уолстрийт и реалната икономиката“, прогнозира анализаторът.

Според него технологичните компании печелят от промените в глобалната икономика за сметка на останалите. Цачев посочва, че техните резултати се подобряват и прогнозира, че те ще продължат да се покачват през следващите години.

„Проблемът е, че инвеститорите гледат тези акции и игнорират всички останали. Финансовият сектор ще даде ясна представа, докъде се простират ефектите от пандемията. И евентуално ще отрезви прекомерния оптимизъм на пазарите“, смята Цачев.

Дали банковите акции са толкова зле, колкото са притесненията

Цачев отбелязва, че отговорът на този въпрос ще определи представянето на Уолстрийт през тази седмица, а и с голяма вероятност през целия период на публикуване на отчетите за второто тримесечие.

„Финансовият сектор се представя по-добре само от петролния. От началото на годината борсово търгувания фонд на сектора е 24% надолу. Но ако погледнем фонда с щатските търговски банки, неговият спад е 38%, спрямо срива с 41% на петролните компании. Тези два сектора ни дават информация за състоянието на реалната икономика, защото съчетават търсенето на горива от транспорта и очакванията за загуби от лоши кредити“, обяснява главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

Цачев потвърждава, че има много данни, които предсказват вълна от лоши ипотечни кредити и загуби за банките.

„Дори Федералният резерв разсейва мита за отличните баланси на банките. Мнозина инвеститори и анализатори са скептично настроени и очакват рязко влошаване на банковите резултати през следващите няколко тримесечия“, разкрива той и предупреждава, че супер ниските показатели цена/печалба на тези компании вече са капан за инвеститорите в акции със стойност.

Според него някои от банките се търгуват 7-8 пъти над годишната си печалба, което е няколко пъти по показателите на водещите технологични компании.

Цачев смята, че още е рано да се говори дали лошите кредити ще надхвърлят мащабите на финансовата криза от 2008 г. или не. По думите му това ще се разбере след като излязат данните за второто тримесечие. В анализа си експерта посочва, че те „най-вероятно няма да са толкова зле“, заради държавната помощ и задържането на цените на имотите близо до високите им стойности.

Банките може да са положителната изненада за сезона на отчетите

„Да, това е възможно. Комбинацията от слабото представяне на акциите и резултати, които няма как да не надскочат изключително занижените прогнози, връща надеждите, че банките ще поскъпнат след новините, е мнението на главния инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг. - Но дали те ще привлекат вниманието на новите инвеститори, които заляха пазара с дребни суми и правят пари от технологичните книжа, точно в момента, когато NASDAQ 100 отчете сериозно обръщане в началото на тази седмица?“

Цачев очаква, че евентуално покачване на сектора може да даде подкрепа и на другите циклични акции, което от своя страна да качи градуса на настроенията на инвеститорите още повече.

„Бичите нагласи постепенно растат и макар че някои проучвания все още не сочат пълен превес на оптимизма, до тази точка ще се стигне лесно и бързо. Вече виждаме включването на все повече неопитни инвеститори на фондовия пазар. Те преследват акциите на технологичните гиганти, гонят върховете на Tesla или купуват банкрутирали компании като Hertz. Техните капитали много бързо са умножени от алгоритъм търговията, докато професионалните инвеститори чакат фундамента да натежи върху пазара“, поясни ситуацията на капиталовия пазар анализаторът .

Цачев напомня, че днес, както и през 2000 г., се срещат статии, че стилът на инвестиране на Уорън Бъфет не е актуален и той вече не знае как се печели на фондовите пазари.

„Виждали сме това преди, виждаме го и сега. Но еуфорията още не е стигнала максимума си, преди всички на пазара да станат много позитивни и да очакват продължаване на рекордната сесия. Ако банките не успеят да стартират покачване на цикличните сектори, а страховете от пандемията вземат превес, втората половина на годината ще премине под знака на постоянни разпродажби и спадове на индексите“, не изключва обрат в инвеститорските настроения Цветослав Цачев.

Статията не е повод за вземане на инвестиционно решение!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Професионалните инвеститори има да чакат "фундамента да натежи на пазара". Печатницата на пари разказа играта на фундаменталния анализ. Да живее новинарският анализ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още