IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Будапеща е поредният европейски град, ограничаващ Airbnb

Това може да е удар за парти сцената в унгарската столица

11:00 | 15.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Будапеща се готви да последва други популярни туристически дестинации, опитващи да ограничат краткосрочното отдаване под наем на апартаменти, което стимулира ръста на цените на имотите и прави още по-шумен парти квартала в центъра на унгарската столица, пише Bloomberg.

С над 10 хил. обяви в Airbnb през 2018 г. Будапеща разчита на индустрията повече от почти всеки друг европейски град. Сега тя ще се присъедини към градове като Париж, Берлин, Амстердам и Мадрид в налагането на по-строги условия за подобни наеми, тъй като местните жители се борят да си възвърнат градските квартали от туристите.

Във вторник унгарските депутати приеха закон, който открива пътя за общините да ограничават броя на дните в годината, в които собствениците на имоти могат да ги отдават под наем в платформи като Airbnb. Парти кварталът на града също прие нови регулации, които правят по-трудно оставането на заведенията отворени след полунощ.

Увеличаването на полетите на нискотарифни авиокомпании като Ryanair и Easyjet помогна за превръщането на града в любимо място за пътешествия през уикенда в Европа до такава степен, че властите и местните жители се оплакват от „свръхтуризъм“. Бумът направи краткосрочните наеми толкова доходоносни, че цели жилищни сгради се превърнаха в мини хотели в централната част на града.

„Нуждаем се от обхватни регулации след примера на Амстердам, Берлин или Лондон, ограничаващи периода, в който цели апартаменти могат да функционират като хотели“, казва кметът на Будапеща Гергей Карачон. Той допълва, че наемите в центъра на унгарската столица сега „за извън възможностите дори на семейство от средната класа“.

Намаляване на жилищата

Делът на пазара на Airbnb от нощувките в Будапеща достигна 20% през 2018 г., един от най-високите сред големите европейски градове, сочи доклад на консултантската компания Colliers International. Това доведе до намаляване на жилищата за дългосрочно отдаване под наем и до ръст на цените на недвижимите имоти. Те са се увеличили с 16% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година, което ги поставя на второ място по най-ускорено покачване сред 150 град в света, сочи индекс на Knight Frank.

Налагането на ограничения може да е от полза за процъфтяващата хотелска индустрия, която добави 1120 нови стаи през 2019 г., три пъти повече спрямо темпа от предходната година, но все пак доста под 3560-те стаи на етап строеж. От тях 75% трябва да се появят през 2020 г. или поне такива бяха плановете преди вируса, сочат данни на CBRE. Сред инвеститорите са и семейството на премиера Виктор Орбан и най-близките му бизнес партньори.

Най-вероятните райони, в които ще бъдат наложени ограничения, са центърът на града, включително т. нар. „парти квартал“, обхващащ бившото еврейско гето, доминирано сега от барове.

Бумът даде на порутените сгради, които са популярни както сред туристите, така и сред местните жители, нов живот и стимулира арт и ресторантьорската сцена. Но местните жители и властите се съсредоточиха върху боклуците, шума и престъпността, включително наркотици и проституция, които придружават трансформирането на квартала.

Истински ад

„Истински ад е да живееш там“, казва Дора Гарай, ръководител на група, представляваща местни жители, която живяла в сградата срещу комплекса Fogas – две преустроени сгради, включващи няколко бара, дискотеки и градини, едно от най-популярните места в Будапеща. Тя се преместила в друга част на същия квартал, в която вече не се чува шумът от парти сцената.

След като години наред получаваше оплаквания от местни жители, тази година градският съвет одобри „кодекс тишина“, който ще влезе в сила това лято. Той забранява заведенията да остават отворени след полунощ, ако не отговарят на определени критерии като оборудване, което ограничава нивото на шум, и сигурност, за да се гарантира, че посетителите не пият навън.

За баровете и клубовете моментът не можеше да е по-лош, след като вирусът почти заличи първото полугодие заради приземените полети и блокадата в Будапеща за няколко месеца.

В малкия бар Hivatal, чиято тераса обикновено е препълнена предимно с местни жители, собствениците са сложили надпис „Продава се“ след публикуването на новите регулации.

Липса на туристи

„Моментът не е добър, защото точно сега няма никакви чуждестранни туристи и нямахме приходи през последните три месеца“, казва един от собствениците на бара София Комувеш.

Същевременно тя признава, че някои от новите регулации са били необходими и просто е трябвало да се подберат внимателно, така че барове като нейния да не излязат от бизнеса. След като говорила с представители на общината, тя се надява, че може да бъде постигнат компромис.

„Няма да убием парти квартала“, казва Петер Нидермюлер, който неотдавна беше избран за кмет на Седми район. „Но се нуждаем от някои промени, защото хората, които живеят в квартала, не могат да спят през нощта“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
Ето това ме притеснява: Сред инвеститорите са и семейството на премиера Виктор Орбан и най-близките му бизнес партньори. Не ми харесва много тази лудница!, Но, забележете името на квартала " ПАРТИ КВАРТАЛА", и аз на 60 години няма да го харесам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още