IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплащането за един час нощен труд става най-малко 1 лев

Размерът на допълнителното възнаграждение се обвързва с минималната работна заплата и става 0,15 на сто от нея

17:31 | 15.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Допълнителното възнаграждение за всеки час нощен труд ще се увеличи най-малко на 1 лев. От 1 януари 2021 г. новият размер на ставката ще е четири пъти по- висок в сравнение с досегашната й стойност от 0,25 лв. Това реши правителството с приемането на промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Съгласно новия механизъм размерът на допълнителното възнаграждение за положен нощен труд се обвързва с минималната работна заплата и става 0,15 на сто от нея за всеки отработен нощен час или за част от него, но не по-малко от един лев. 

По този начин размерът на добавката ще се актуализира съобразно темповете на нарастване на заплащането и ще се гарантира прозрачност и прогнозируемост при определяне на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд.

Ставката не е променяна от 2007 г., когато минималната заплата в страната е била 180 лв.

Повишаването й ще увеличи доходите на над 436 000 работещи, които полагат нощен труд.

Акцията за увеличаване на заплащането за нощен труд в България започна преди близо две години, инициирана от Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" и КНСБ в национална акция "Заедно да защитим труда си!". 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Изглежда като подкрепа за трудещите се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още