IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардери преследват изгодни сделки с имоти след пандемията

Заможни хора като Амансио Ортега и Джоузеф Сафра отдавна предпочитат имотите за диверсифициране на портфейлите си

22:49 | 16.07.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Милиардерите Дейвид и Саймън Рубен.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Милиардерите Дейвид и Саймън Рубен. Снимка: Bloomberg L.P.

Дейвид и Саймън Рубен не позволяват на пандемията да ограничи амбициите им в сферата на недвижимите имоти, пише Bloomberg.

От началото на кризата братята милиардери навлязоха на жилищния пазар в Мадрид, купиха почти 90 хектара земя на Балеарските острови в Испания и придобиха търговски имот в Манхатън близо до Rockefeller Center от SL Green Realty за около 170 млн. долара.

Други заможни инвеститори проявяват сходен апетит за недвижими имоти. Почти половината от 121 семейни офиса, наблюдавани от UBS Group, се стремят да увеличат инвестициите си в имоти, тъй като търсят благоприятни възможности и потенциални изгодни сделки, сочи докладът на швейцарската банка Global Family Office Report 2020.

Компаниите очакват също да бъдат по-агресивни в задействането на парите си от повечето останали инвеститори.

„COVID-19 потвърждава, че диверсификацията е от ключово значение. Недвижимите имоти винаги са били клас активи за диверсификация и те очевидно потвърдиха статута си“, коментира Джоузеф Стадлър, ръководител на подразделението за глобални семейни офиси в UBS.

Намаляващите цени на имотите след края на пандемията създават възможности за инвеститорите с големи ликвидни средства и дългосрочно мислене, а малцина имат по-дългосрочни хоризонти от семейните офиси. Слабо регулираните инвестиционни инструменти целят да увеличат богатството на поколенията и имат по-малко ограничения от институционалните компании. Семейни Семейни

Мерките за блокада първоначално замразиха имотните пазари, но много страни сега отварят отново икономиките си, въпреки че вирусът се завръща в отделни региони. Пандемията донесе несигурност за дългосрочното търсене на офис площи, затова заможните инвеститори все повече се насочват към жилищни имоти, казва Стадлър.

„Това е доста елегантен начин едно поколение да прехвърли пари на следващото. Това е най-добрият клас за запазване на богатство“, допълва той.

Много от богатите хора в света – от основателя на Zara Амансио Ортега до банкера милиардер Джоузеф Сафра, отдавна предпочитат имотите, които са активи, предлагащи стабилен приток на средства, данъчни облекчения и възможности за ливъридж. Частни инвеститори, включително семейни офиси, са съставлявали около една трета от инвестициите в имоти в света миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Дейвид и Саймън Рубен, които не са отговорили на молбата на Bloomberg за коментар чрез говорител, натрупаха състояние чрез търговия с метали, а по-късно инвестираха в имоти, забавления и технологични компании. Те имат общо нетно състояние от около 12 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Като част от една имотна сделка, финализирана по време на пандемията, те планират да построят 650 жилища и един хотел в скъп квартал на един час път от испанската столица. Преустройвайки още повече богатството си, те участват също в придобиването на футболния клуб от Висшата лига „Нюкясъл Юнайтед“.

„Пандемията се отрази тежко на много инвеститори. Хората с ултра високо нетно богатство, които не разпределят експозицията си към различни класове активи, може би сега разбират по трудния начин значението на диверсификацията“, коментира Харко ван ден Овер, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон финтех компания Overstone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Victor Gachurov
преди 3 години
При въпроси относно инвестиции в Испания и в частност в Барселона може да се обръщате към мен Виктор Гачуров агент по недвижими имоти в Century 21 Xarxa, Barcelona victor.dimitrov***century21.es или на телефон 0034 600360044 ползвам Вайбър и Уотсапп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Увличаш се по соца! Богатството за повечето богати е следствие, тоест преди това те създали нещо за обществото. Виж топ 10.Дали им трябват толкова е съвсем друг въпрос.Виж колко са дарени.За миналата година в САЩ са дарени 450 милиарда долара.Вовчо, четеш ли? Да те питам ли в Расийка колко са дарени или ще се правиш на ущипан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
верно ли? ... нали ако си ги държат под дюшека, ще спят в Космоса :)))но бат гугъл е прав... от типчета като тия света само губи!!! никва полза отмтях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Милиардерите не си държат парите под дюшека или в банкови сметки, както смятат бедните. Всъщност, по-голяма част от богатството им не са пари, а капитали. Капиталите не са пари, въпреки че се измерват с парчни знаци. Това са дялове от бизнеси. А светът и икономиката определено имат нужда от капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
be_google
преди 3 години
Никое човешко и нормално създание НЯМА НУЖДА от милиарди долари.Светът и икономиката губят пари от свръхбогатите! сега нови далавери търсят....направо се просълзявам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още