IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете на германските автомобилни концерни печелят 49 пъти повече от служителите

Volkswagen е изплатила на директорите си средно 5,7 млн. евро през 2019 г.

15:44 | 18.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Заплатите на ръководителите на 30 компании, включени в германския индекс DAX, за 2019 г. са намалели за втори път. В сравнение с 2018 г. топ-мениджърите са получили средно с 0,3% по-малко, съобщава Германската асоциация за защита на ценните книжа (DSW), цитирана от Automedia.bg. 

Това обаче едва ли е повод за притеснение, тъй като тяхната средна заплата е 3,4 млн. евро годишно, съобщава изданието Аutomobil-industrie.vogel.de.

Изчисленията показват, че заплатата на членовете на Борда на директорите на големи автомобилни компании е средно около 49 пъти по-висока от тази на обикновените служители. Според данните на DSW, Volkswagen изплатила на своите директори средно около 5,7 млн. евро за 2019 г.

В същото време, редови работник взима 66 000 евро, което означава, че топ-мениджърите във Волфсбург получава 86 пъти повече.

Трябва да се уточни, че доходът от 66 000 евро на година е среден за служители, заети непосредствено с производството. При тях разликите също не са малки, като ръководителите на отделните звена, напълно разбираемо, получават повече от обикновените работници.

В компанията Cоntinental, например, разликата между топ-мениджърите и редовите сътрудници, също е над средната за индустрията. През миналата година членовете на Съвета на директорите на доставчика на оборудване с заработили средно с 2,57 млн. евро по-малко от останалите топ-мениджъри в списъка на DAX. Въпреки това, и тази сума е 55 пъти по-висока от годишната заплата на обикновен работник в Continental – 49 000 евро.

На свой ред, ръководителите на Daimler получават средно по 3,36 млн. евро като заплата. По данни на DSW, това е с 44 пъти повече от дохода на редови служител в концерна. При конкурента BMW шефовете взимат поне 3,7 млн. евро, което е с 37 пъти повече от средния доход на работниците в концерна (99 000 евро).

Продължението на материала четете на сайта на Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Ами, ако не печелеха значително повече, кой щеше да иска да стане шеф? Само някакви сдyxани кариеристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
49 пъти повече е нищо в сравнение със САЩ, където тези пъти стигат и до 10 000...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още