IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десети ден на протести срещу правителството

Седем арестувани след снощния протест в София

19:25 | 18.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Десети ден на антиправителствени протести. Демонстранти се събират пред сградата на президентството. Очакват се отново протести в цялата страна с искания за оставките на правителството и на главния прокурор, предава БНР.

Организаторите на протеста, известни като "Отровното трио" - Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, написаха по-рано днес във Facebook: "Събираме се отново, докато не се освободим от властващата мафия". Те обявиха, че започват записване на граждани, съгласни да се включат в стачни действия под надслов "За защита на демокрацията".

Към исканията за оставки на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев, организаторите на протеста в София издигат и искания за свикване на Велико народно събрание и за промяна на Конституцията.

В района на т.нар. триъгълник на властта има засилено полицейско присъствие.

Междувременно Столичната дирекция на вътрешните работи съобщи, че седем души са арестувани на снощния протест в София.

Началникът на "Охранителна полиция" комисар Радослав Стойнев обясни, че у един от арестуваните е открит нож, а у други двама - наркотици. Останалите са арестувани, защото са счупили стъкло на автомобил по време на шествието. Част от тях са били без лични документи.

"Има едно лице, задържано с нож и едно -  с наркотични вещества, две лица без документи за самоличност, с арогантно поведение, което е наложило извършването на полицейска проверка, установено е, че са без документи за самоличност и са заведени в районни управления за допълнително установяване. Има и три лица, задържани за увреждане на чужда движима вещ, а именно счупено стъкло на автомобил", уточни комисар Стойнев.

От СДВР заявиха, че за първи път не са били забелязани агитки, готови да ескалират напрежението, сред протестиращите на площада пред т.нар. триъгълник на властта.

Полицията апелира участниците в предстоящите протести тази вечер да бъдат внимателни и ако видят провокатори, да сигнализират органите на реда или да извикат журналисти, отразяващи демонстрациите, тъй като при появата на медиите провокатори се оттеглят, обясниха от СДВР. 

Продължава проверката на случаите на полицейско насилие и вероятно тя ще завърши много по-рано от предвидения срок, уточниха от Столичната дирекция на вътрешните работи и припомниха, че уличените полицаи за подобни действия вече са отстранени от работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Вместо да гласувате за 30 минути в изборния ден, вие 10 дни протестирате... Да не забравите да гласувате след 180 дни пак както на предишните 15 изборни дни за последните 30 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
be_google
преди 3 години
КЪДЕ СТЕ ФИНАНСОВИ ЖУРНАЛИСТИ!!!!???????????????????????????САЩ ни краде и корумпира - става дума за милиарди левове!!!!!!!ЗАЩО СЕ СКРИХТЕ КАТО МИЖИТУРЛЯЦИ???????КОЙ,крадемилиарди??? ЗАЩО не е договорен ОФСЕТ??? ЗАЩО НЕ ПИТАТЕ УПРАЛЯВАЩАТА ШАЙКА???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
be_google
преди 3 години
Първа задача на НОВОТО, дори на служебното правителство е да ВЪРНЕ в нашата икономика парите от КРАЙНО СЪМНИТЕЛНАТА СДЕЛКА ЗА МИЛИАРДИ ЗА ВОЕННИ САМОЛЕТИ!!!!ЗАЩО И КОЙ ВЗЕ ПАРИ И ПРОБУТА НА БЪЛГАРИЯ АМЕРИКАНСКИ ШИТОВЕ???1 тулуб каза, че ГЕРБ иска да купи оръжие за 30 МИЛИАРДА!!!!!!!!ТОТАЛНА МАФИЯ И МУТРАФОНИ!!!ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ ТА ТОВА СА МИЛИАРДИ!!!МИГ-29 ще бъдат ремонтирани и имат ресурс до 2032 година. Значи нямаме никаква нужда .-.......а управляващата щ.шайка преведе парите!!!!!!!!!ВЪРНИ ПАРИТЕ АМЕРИКА!!!!!!!!!!!!!АМЕРИКА Е КОРУМПИРАНА!!!!КОЛКО ПАРИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЛОБИСТИТЕ ОТ ПОСОЛСТВОТО И НАШИТЕ ГРОБари??????СТИГА КРАЖБИ БЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още