IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Не стоим зад хакерските атаки срещу фармацевтични организации

„Няма хакери, които да работят за руското правителство", обяви външният министър на страната Антон Силуанов

12:33 | 21.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антон Силуанов. <em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Антон Силуанов. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия отхвърли обвиненията, че стои зад хакерските атаки срещу академични и фармацевтични органи на Запада. Финансовият министър Антон Силуанов заяви пред CNBC, че за Кремъл не работят хакери.

„Няма хакери, които да работят за руското правителство, така че нашето правителство не обмисля никакви действия на хакери, нито ги координира“, коментира Силуанов.

„Мога да повторя, че от наша гледна точка нито един хакер не е получил специална задача за достъп до уебсайтовете на фармацевтични компании“, обяви той, настоявайки, че страната няма интерес към чуждата работа по разработката на ваксина срещу коронавирус, тъй като Русия се опитва да създаде своя.

„Следователно, не виждам смисъл хакерите да се включват в такива дейности“, коментира Силуанов.

Американското министерство на вътрешната сигурност, Агенцията за сигурност на инфраструктурата, Агенцията за национална сигурност, Службата за сигурност на комуникациите на Канада и Националния център за киберсигурност на Великобритания обединиха сили в четвъртък и обвиниха Русия в организирането на хакерска кампания.

Властите заявиха, че група, известна като АРТ29, наричана още „Cozy Bear”, вероятно стои зад атаките. По думите им тя е използвала фишинг атаки и зловреден софтуер, за да таргетира разработващите ваксини. Страните обявиха още, че групата „почти сигурно“ функционира като част от руските разузнавателни служби.

„Напълно неприемливо е руските разузнавателни служби да таргетиран онези, които работят, за да се борят с пандемията на коронавируса“, посочва в изяеление американският външен министър Доминик Рааб.

Обтегнати отношения

В петък руските власти посочиха сделката за масово производство на британската ваксина срещу коронавируса, разработвана от Astrazeneca и Оксфордския университет, като доказателство, че Русия няма нужда да краде данни за чужди ваксини.

Отношенията на Русия със Запада са все по-обтегнати предвид коронавирусната пандемия. Последните обвинения бяха отправени, след като Русия беше обвинена в разпространение на дезинформация за коронавируса, който достигна цяла Европа през пролетта. Отново Русия отрече да е сторила нещо и заяви, че обвиненията са неоснователни и са липса на здрав разум.

Отвъд дипломатическите спорове, заедно с останалата част от международната общност Русия трябва да се бори с икономическата криза, предизвикана от пандемията. Страната е четвърта в света по брой заразени с Covid-19 след САЩ, Бразилия и Индия, сочат данни на Johns Hopkins University.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Вие, таварищи, сте такива лъжци, че даже вече никой и не ви слуша долнопробните оправдания! Аре заминавайте да си де лъжете с Китай, те са като вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още