IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Трябва да работим бързо по програмите за парите от ЕС

Повече от два месеца задържаме нивата на безработица, каза социалният министър

10:35 | 22.07.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В бъдещия програмен период ще говорим не само за това хората да бъдат потребители на технологии, но и да създават. Борба с безработицата, борба с бедността, намаляване на неравенствата и акцент върху деинституционализацията е стремежът на управляващите в социалната сфера. Това каза по БНТ социалният министър Деница Сачева по повод целите за страната ни на предстоящата финансова рамка.

Тя припомни, че България ще получи от ЕС 29 милиарда евро, като съотношението грантове - заеми е 84 към почти 16 в полза на грантовете.

"И още до края на тази година, началото на следващата ще имаме възможност да разполагаме със средства - около 650 млн. Трябва да сме много бързо подготвени с проектите и програмите, по които да кандидатстваме, по това вече се работи повече от месец", уточни социалният министър.

Целите ни са безработицата да се задържи около 6,5-7% до края на годината и се работи активно по отношение на това, каза Сачева. 

"Повече от два месеца вече задържаме нивата на безработица, благодарение на програмите, които реализираме. В момента тече т.нар. програма "заетост по 3" - това е схемата 60/40 от една страна, от друга страна 290 лв., с които подкрепяме секторите на транспорт и туризъм, както програмата "Заетост за теб", насочена към наемане на безработни лица.

По думите на министъра за месец юни има рекорден брой хора, които започнаха работа - 37 000. Надяваме се да успеем да направим така, че до края на месец септември да можем да имаме добри резултати и да запазим работните места на почти 300 000 души", каза Сачева.

От няколко месеца се работи по бъдещия програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси", който е свързан с младежката безработица и овластяването на младите хора с умения, така че да мога да намерят своята реализация на трудовия пазар. В бъдещия програмен период почти 500 млн. лева са предвидени за възможности за обучение по дигитални умения.

По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че почти 165 000 души са запазили работните си места, а над 160 млн. вече са изплатени и продължава поетапното изплащане по първия дизайн на мярката. По втория дизайн започна кандидатстването. Мярката ще работи до 30 септември, след което ще бъде с нов дизайн.

За протестите Сачева заяви, че към момента не са чули конкретни искания, свързани с идеи.

"Чули сме искания, свързани с оставки и диалогът продължава да бъде диалог за хора, а не за идея. Така че ние очакваме да чуем конкретни идеи и разбира се сме готови да се срещнем да разговаряме, да обсъждаме", посочи Сачева.

Кабинетът трябва да завърши своя мандат в този си състав, има задачи със срокове, които би трябвало да бъдат изпълнени, каза още министърът. Предстои актуализация на бюджета, приемане следваща година. Трябва да има действащ парламент. При липса на парламент един социален министър не може да направи нищо, призна Сачева. Без законова промяна няма как родителите да получат допълнителен отпуск, ако се повтори варианта с коронакризата. Тези неща не се случват с решение на един министър или кабинет, а с парламентарно мнозинств, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Необлагаема минимална заплата! Минимална пенсия 50% от минималната заплата! Единна ставка ДДС 10%!Това са моите искания към Сачева, ГЕРБ или който дайде след тях. След като имаме толкова нисък дълг спрямо БВП и идват допълнително милиарди от ЕС, най-важното е да се върви към изравняване на доходите с европейските. Намаляване на данъците, повишаване на събираемостта. Парите да остават, пре тези, които ги изработват, а не да отиват за издръжката на раздутата армия от чиновници, военни, полицаи и магистрати, превърнали се в нещо като електорална класа в подкрепа на статуквото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Да е, и на мен ми прозвуча многозначително това заглавие :DДа ги пуснат на калапак, така ще стимулират максимално економиката :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
panther
преди 3 години
Превод: трябва да откраднем бързо още каквото можем, че май ще изритат като мрьсни ***, каквито сме си по принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Сачева, не се прави, че не знаеш за какво става дума. Видяхме управленските и експертните ти възможности през последните близо 20 години, обвързаностите ти, както и способността ти де се присъединяваш към хора, които си наричала как ли не - Борисов.НИЩО свястно няма да направите. ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още