IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха концесията на Летище София

Инвестициите на консорциум „Соф Кънект“ ще бъдат в размер на не по-малко от 608 млн. евро за срок от 35 години

12:43 | 22.07.20 г. 1
<p>
	Росен Желязков подписа договора за концесията за Летище София.&nbsp;<em>Снимка: МС</em></p>

Росен Желязков подписа договора за концесията за Летище София. Снимка: МС

Министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков подписа днес договора за концесията за Летище София. Това стана в присъствието на премиера Бойко Борисов.

„Днешното подписване на концесията на Летище София е показателно за това, че нашите европейски партньори са добре дошли в България“, заяви министър-председателят, цитиран от правителствената инфрмационна служба.

Процедурата за концесионер бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании. „С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред. Надявам се, че Летище София ще продължи да работи като едно от най-добрите в региона“, подчерта премиерът. 

Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 милиона евро за срока на концесията – 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на нивото на обслужване на Летище София, осигуряване на надеждност, достъпност, поддръжка, безопасност, сигурност, здраве и околна среда.

Консорциумът "Соф кънект" беше избран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за концесионер на летище София през лятото на миналата година. Още през юли, обаче, останалите четирима участници, които бяха подали оферти за концесията на летище София – „Манчестър Еърпортс Груп“, "Еърпорт де Пари", "Фрапорт България" и "СББ София Еърпорт", обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В средата на ноември антимонополният орган потвърди избора на "Соф кънект" за концесионер на столичното летище. Няколко дни по-късно най-голямата британска летищна група „Манчестър Еърпортс Груп“, която участва в процедурата на транспортното министерство с китайската „Бейджин Енджинийринг Груп“, съобщи, че ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд (ВАС).

В крайна сметка на 5 юни тази година Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г. С него се потвърждава изборът от Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии за концесионер на Летище София, с което за изпълнител е определен консорциум „Соф кънект“.

Консорциумът планира изграждането на трети терминал на летището до десетата година от срока на концесията и нов карго терминал на мястото на стария Терминал 1. На по-късен етап е предвидено и разширяване на Терминал 3, включително чрез инвестиране в хотел.

Припомняме, че процедурата за търсене на концесионер стартира в началото на юли 2018 г. Според критериите на транспортното ведомство минимумът за концесионна такса беше 15 млн. евро, или 10% от оборота на всички дейности. Всички кандидати подадоха по-високи оферти от заложения минимум.  Концесията е за период от 35 години с опция за удължаване. 

Настоящата процедура е втори опит за отдаване на концесия на Летище София на концесия. Предишният опит беше спрян от служебния кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев. Основната причина за това бяха занижените критерии и защитата на националната сигурност.

„Доказахме, че България е атрактивна страна, която може да привлича първокласни инвеститори с подписването на договора за концесия на летище София. За нас е важно летище София не просто да бъде един актив, в който да се инвестира, а да е врата на България към Европа и света“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

„Концесионната процедура е началото, а не краят на дългия път, който предстои оттук нататък. Вярваме, че летище София наистина в лицето на „Соф кънект“ ще намери най-доброто, което е възможно в настоящия момент. Уменията на мениджърите ще убедят българското общество, че публично-частното партньорство е добрият начин за реализиране на големи инфраструктурни проекти“, заяви транспортният министър.

Той изрази увереност, че пътуващите и всички, които използват услугите на летище София ще забележат голямата разлика и ще бъдат удовлетворени независимо от предизвикателствата, които предстоят.

„Летище София ще бъде по-иновативно и с по-голям шанс за развитие. Вярваме, че ще помогнем с инвестицията за развитието на по-добрата икономика в България“, заяви представителят на консорциум „Соф кънект“ Тиери До.

Първоначалното концесионно възнаграждение е в размер на 550 млн. лева. Концесионерът ще заплаща годишно концесионно възнаграждение в размер на по-голямата от двете суми: 24 542 010,30 евро и сумата, определена чрез прилагане на 32 % спрямо общия размер на Общите приходи от концесията за съответната година, уточняват от Министерството на транспорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 3 години
...и после, защо България била най-бедна я Европа.ОСТАВКА !!! ОСТАВКА !!! ОСТАВКА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още