IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Димитрова: Рокадите в кабинета са първата победа на протестиращите

Правителството търси минимални промени, а не нови силни политически фигури, посочи управителят на Алфа Рисърч

18:42 | 23.07.20 г. 1
Б. Димитрова: Рокадите в кабинета са първата победа на протестиращите

“От  гледна точка на протестиращите управляващите ясно си дадоха сметка, че без съществени промени не биха могли да продължат да управляват. Независимо дали искат или не, това ги принуди да направят ремонт на кабинета, за да продължат своя мандат - това е първата голяма победата на протестите”, посочи тя. 

По думите ѝ Бойко Борисов и ГЕРБ си дават сметка, че слабото звено в кабинета е разбирането, че има обвързаности на министри с ДПС. С рокадите правителството доказва, че не иска да го свързват с ДПС.

Според Димитрова ходовете на правителството са да се търсят минимални промени, а не нови силни политически фигури, които да променят вътрешната структура. Тя потвърди, че това е знак, че няма преструктуриране на политическото пространство в ГЕРБ.

Социологът обясни, че сред протестиращите има различни групи, но се оформят две основни крила - едно по-умерено, което иска мирни протести, които да са по-дълги, но умерени, и друго, което иска по-кратък протест, но силно радикализиран.

Боряна Димитрова е на мнение, че промените няма да удовлетворят по-радикалното крило на протестиращите, а за избирателите на управляващата партия те ще се окажат като цяло удовлетворителни, защото се запазва основната фигура - Бойко Борисов, и не се стига до служебно правителство.

“В кризи като настоящата - имаме и социална, и политическа, и гражданска криза - единственият изход е избори и промяна на политическото представителство”, категорична е тя.

Според нея ДПС партията с най-устойчив електорат, което й дава възможност да извършват политики към избирателите.  Но Димитрова напомни, че обвързването с партията на Ахмед Доган води до репутационни щети, а и самата тя не може да излезе на светло. Боряна Димитрова съветва, че за да я припознаят, тя трябва да реши вътрешни системни обвързаности.

Социологът отбеляза, че политиците трябва да си дадат сметка може ли да проведат честни избори.

Личното мнение на социолога е България да отиде към редовни избори, които да доведат до промяна в политическото пространство и в следващия парламент да има преобладаващо реформаторско присъствие при по-голяма избирателна активност.

Какво ни показва настоящата криза? Трябва ли да има нови избори? Ще има ли пак партии на статуквото? Ще има ли в следващия парламент по-добра политическа представителност на младите и образовани хора?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Asdf1234
преди 3 години
Умник. Развий глупавата си теза, че нещо не ти се разбира.Протестиращите, Христо Иванов, Корнелия Нинова и Румен Радев и млади хора, върнали се от чужбина за лятото, както и такива, които са мечтатели са употребени от горната шайка. Не съм и фен на Бойко, нито на тези, които ги сменя. Нито един от тях за нищо не ставаше, но БСП и Президента, товя вече не мога да го преживея. Тогава излизам аз на протест срещу този *** без крила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 3 години
Същественият проблем за възникващите щети е от грешката на централната банка за неправилно емитиране на пари.При запазване на фаталната грешка на централната банка, при всякакви промени в правителството щетите се увеличават.При тези увеличени щети за протестиращите в какво се изразява победата на протестиращите?Все още политолозите пренебрегват, че сега причината за щетите е от грешката на ЦБ, а протестиращите протестират срещу една от жертвите на ЦБ (правителството).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още