IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel увеличи приходите си, но разкри за проблеми при новите чипове

Засега производствените неволи не рушат финансите, а само имиджа на технологичния концерн

09:45 | 24.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разрастването на центровете за данни в рамките на причинената от коронавируса криза даде силен тласък на гиганта в производството на чипове Intel през последното тримесечие. Консолидираните приходи от продажби нараснаха с 20 процента през годината до 19,7 милиарда долара. Бизнесът в поделението на центровете за данни отчита ръст от 43 процента до 7,1 милиарда долара. Коронакризата наложи разширяване на капацитета на мрежата заради преместването на служителите на работа от вкъщи и увеличеното използване на поточни услуги. Необходимостта от чипове за всичко това обаче сега намалява, заяви главният финансов директор на Intel Джордж Дейвис, цитиран от Bloomberg.

В същото време през последните месеци потребителите са закупували повече преносими компютри за работа у дома. Intel се възползва от това и генерира общо увеличение на продажбите със седем процента до 9,5 милиарда долара в своето подразделение на компютърни чипове. В същото време групата трябваше да отложи въвеждането на пазара на ново поколение чипове с още шест месеца. Акциите на Intel поевтиняха с повече от десет процента при извънборсовата търговия в четвъртък.

Очаква се процесорите с ширина на структурата от седем нанометра да влязат в първите компютри до края на 2022 г., заяви главният изпълнителен директор на Intel Боб Суон. Това ще е една година по-късно от първоначално посочения период. Колкото по-малка е ширината на конструкцията, толкова повече процесори се побират върху полупроводниковата инфраструктура по време на производството. Това позволява на компонентите да правят по-бързи изчисления, да съхраняват повече информация или да използват по-малко електричество. Освен това ги прави по-евтини за производство.

Проблемът със 7-нанометровото производство на Intel е, че то вече генерира твърде много неизползваеми чипове. За да може да работи на печалба производството на чипове, изключително важни са ниските нива на грешки, за да поддържат нови производствени инсталации, чието изграждане струва повече от 5 милиарда долара и трябва да са натоварени с производство 24 часа на денонощие. Един сървърен чип от висок клас може да се продаде за 10 000 долара. Чистите производствени разходи, разбира се, са по-ниски, но ако компаниите изхвърлят много от тези компоненти на етапа на производство, това реже до рентабилността им. Сега обаче Intel твърди, че е открила причините за проблема и ги е елиминирала.

Nvidia, която проектира, но не произвежда свои собствени чипове, по-рано този месец изпревари Intel като най-ценния доставчик на чипове в САЩ, благодарение на силните продажби за центрове за данни, използващи Nvidia чипове за работа с изкуствен интелект.

В Intel преходът към 10-нанометрова технология, върху която компанията сега се фокусира, също беше забавен. По-малкият конкурент AMD и неговите производствени партньори вече произвеждат 7-нанометрови чипове. След представянето на тримесечния доклад на Intel акциите на AMD поскъпнаха с почти осем процента. За разлика от AMD и други концерни, Intel разчита на собственото си производство, вместо да го възлага на специализирани доставчици.

Засега производствените неволи навредиха повече на имиджа на Intel, а не на финансите. Приходите от второто тримесечие скочиха с 20% до 19,7 милиарда долара спрямо година по-рано. Нетната печалба беше 1,19 долара на акция. И двата параметъра надминаха оценките на анализаторите.

Новото забавяне в Intel хвърля нова светлина върху неотдавнашното решение на Apple да замени процесорите на компанията в своите компютри с Mac с чипове, които самата тя разработва. Apple многократно трябваше да забави обновяването на моделната си гама в миналото, тъй като необходимите процесори на Intel не бяха налични.

Въпреки проблемите Суон показва увереност в бъдещето. В допълнение към основните процесори имало все повече и повече полупроводници на Intel в различни устройства, подчерта той. Пазарът е голям: „Ние виждаме свят, в който всичко се превръща в компютър.“ И Intel е насочена към растеж, поясни той.

Важен градивен елемент за това е придобитата компания Mobileye, която предлага на автомобилни производители оборудване за системи за подпомагане на водача и работи по технологии за автономно шофиране. През последното тримесечие обаче приходите на Mobileye спаднаха с 27 процента до 146 млн. долара поради отслабването на продажбите на автомобили.

Като цяло Intel реализира тримесечна печалба от 5,1 милиарда долара – с 22 процента повече, отколкото година по-рано. Въпреки това прогнозата за продажбите за останалата част от годината беше под очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 3 години
To the extent that we need to use somebody elses process technology and we call those contingency plans, we will be prepared to do that, Swan told analysts on a conference call
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
"дали да не поемат по същия път - само да дизайнират, друг да ги произвежда", това малко ме съмнява, тъй като вече инвестираха млрд в тия в израел, ирландия и САЩ, а при TSMC има ред тъй като са много на един клон и обикновено най-новата продукция първо се купува от Епъл, другото което е изграждането на нови фабрики за чипове, отнема време, тъй като има доста изисквания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 3 години
Това за производството и дизайна е описано мисля - и за AMD, и за Nvidia. Вчера шефът на Интел прекара 1 час с анализатори да говорят само за тази тема - дали да не поемат по същия път - само да дизайнират, друг да ги произвежда. Отделно мисля да напиша по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
AMD чипове не прави, купува ги от TSMC, също както Nvidia, Apple и ред други. И думата "чип" има мн широко понятие и ако някой не е запознат, няма да разбере за процесори ли се говори или за самите чипове, от които се прави той. А проблемите на интел с 10нм не са от 1-2г., а от 5+.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още