IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Пламен Димитров: Липсва комуникация с гражданското общество

Изключително дефицитен е процесът на вътрешни консултации във властта, посочи психологът

17:50 | 24.07.20 г. 6
Д-р Пламен Димитров: Липсва комуникация с гражданското общество

Той обясни, че феърплеят е разтегливо понятие, особено в контекста на позициите на участниците в протестите. Според него налице са всички конструктивни и деструктивни процеси по отношение на привличане на общественото внимание при обсъждането на важни въпроси.

"Има манипулация чрез разсейване и пренасяне от важни към по-маловажни въпроси. Понякога постепенно се прокарват неконструктивни нерешения. Отлагането е класически похват", посочи Пламен Димитров

Психологът изтъкна, че хората често биват третирани като инфантилни. Според него деинтелектуализацията е навлязла в тежка форма.

"Тя се фокусира върху емоции, от една страна, а от друга страна - поддържа политиката на посредствеността. Подменят се важни принципи в комуникацията, обществения диалог и политическия дискурс", подчерта психологът.

По думите му безрезултатността фрустрира хората и ги кара да се идентифицират с близки до разбиранията им групи. Според Пламен Димитров това обаче води до поляризация и фрагментация, до изпълване на съзнанието с идеологически схеми, а по думите му реалността трябва да се изследва с факти, анализ и диалогичност, за да има повече социална солидарност и перспектива.

В рамките на протестите според психолога има разнообразни реакции - градивни, с ясна платформа и позиции, очаквания, както и напълно емоционално мотивирани.

Пламен Димитров е на мнение, че в хода на продължаващи протести неизбежно в организационната, социалната психодинамика, хората все повече ходят на консултации, гласни или негласни, и започват да се превръщат от множество в едни по-организирани групи, като това си проличава в поведението им на площада и улиците, не само в страната, а и по света, където има големи български общности.

Изключително дефицитен е процесът на вътрешни консултациите във властта“, посочи той и коментира, че липсва диалог с политическите сили, с гражданското общество и неправителствения сектор. - Управляващите са в дълг да оптимизират процесите.“

Какви са техниките за въздействие върху обществото? Какви са указанията на властта? Има ли заплаха от екстрамизация на процеса? Има ли психотронни методи, които влияят върху масовото поведение на хората? Каква е ролята на медиите в съвременното номадско общество?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
венсерамос, другарю :)))нима твърдиш че 44 сме се освободили, хахахаха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
На муутрии комуникация с гражданско общество не им трябва.Време е за як кютек - народа vs. всички политици, съдии, прокурори, кукловоди в сянка и прочее мръъсниици. Като се сринат със земята сградите на президентство министерски съвет, НС и съдебната палата току виж страната се освободила за първи път след 1944г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
deaf
преди 3 години
Словосъчетанието "гражданско общество" е нонсенс! ГражданскИ обществА би имало донякъде смисъл. Щото учените,хай-лайфа или Църквата например,имат съвсем различни виждания и цели за и в живота...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
Абе да питам къде е Ватенката ?? Оказа се, че записа на неговия човек с "тАпАта КарДжАлиЙска ***" бил напълно автентичен, при това изследван в американска независима лаборатория с която работи ФБР. Усещате ли драги червенотиквеничковчета как влиза все по-навътре :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Ген. Валери Григоров: Делян Пеевски и Ахмед Доган са напуснали страната, Борисов е на автопилот."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Управляващите имат задължението да оптимизират обществените процеси. Диалогът между тях и гражданите трябва да стане по-ефективен и ефикасен.""Цвета кърджалийската пу.ка украси Фейсбука си с бадж АзВярвам на Бойко БорисовЕфективен и ефикасен диалог !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още