IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси поеха в различни посоки въпреки надеждите за стимули в САЩ

Секторът на храните и напитките се представи най-добре на Стария континент

19:53 | 28.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията във вторник разнопосочно, въпреки че признаците за напредък по новите мерки за стимулиране на икономиката в САЩ сякаш надделяват над притесненията от ръста на новите случаи на коронавирус в цял свят, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с повишение от 0,5%, а книжата на компаниите за храни и напитки поскъпнаха с почти 1,4%, оглавявайки ръстовете. Секторът на суровините отбеляза спад от 0,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза ръст от 0,40% и достигна ниво от 6129,26 пункта. Германският DAX записа минимален спад от 0,03% до ниво от 12 835,28 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,22% от стойността си и завърши сесията във вторник на равнище от 4928,94 пункта.

Лидерът на мнозинството в американския Сенат Мич МакКонъл обяви в понеделник нов план за облекчения заради коронавируса на стойност 1 трлн. долара, откривайки пътя за разговори с демократите в опит за приемане на законопроекта преди изтичането на помощите при безработица. Предложението се фокусира върху връщането в училищата и пълното функциониране на бизнеса и предвижда намаляване на помощите при безработица от 600 долара на седмица на 200 долара седмично.

Инвеститорите ще следят и предстоящото заседание на Федералния резерв в сряда, като се очаква гуверньорът Джером Пауъл да потвърди смекчената парична политика на централната банка.

Притесненията от ръст на случаите на коронавирус вероятно влошават нагласите с налагането на нови ограничения за пътуванията от редица страни в Азия и Европа заради обявения ръст на новозаразените в страни, които привидно бяха овладели вируса. Над 16,4 млн. случая са потвърдени в цял свят и над 654 хил. души са починали.

Златото обаче продължава да достига нови рекордни върхове, като рано във вторник цената му беше 1975 долара за тройунция, приближавайки се до границата от 2000 долара.

На корпоративния фронт цената на акциите на Ubi Banca се повиши с над 8%, след като основният акционер на италианската банка съобщи, че ще приеме предложение за придобиването й от по-големия местен конкурент Intesa Sanpaolo.

На обратния полюс на европейския индекс на сините чипове книжата на LVHM поевтиняха с 4%, след като компанията обяви разочароващи резултати за второто тримесечие късно в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Европейските борси поеха в различни посоки въпреки надеждите за стимули в САЩ Да се чете:ФЕД ще напечата или зареди в RAM-а нек'ви долари,за да открадне от колекционерите на тия пущини,а в ЕС не всички са балъци и разбират,че тая кражба е кражба и нищо повече от това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още