IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На първо четене: НС уреди изплащането на извънредния труд в МВР

Предложението е на ГЕРБ и трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

13:14 | 31.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Единодушно със 137 гласа "за" депутатите приеха Закона за МВР на първо четене, с който ще се регулира изплащането на извънредния труд от няколко категории служители на МВР. Предложението бе направено от ГЕРБ и трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. 

От БСП поискаха да влезе в сила от датата на обнародването, съобщи агенция „Фокус“. Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение. Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

По думите на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски промяната се налага не от това, че в момента служителите изпълняват някакви необичайни полицейски действия, “а от работата ни от 13 март насам, свързана с коронавируса”. Заради това нараства тенденцията да се увеличава извънредният труд за някои категории служители. Мярката се подкрепя и от синдикатите, уточни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
petyob
преди 3 години
а за биячите бонус за извънреден труд? Доста се постараха и поизпотиха ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още