IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха първи месечен спад от март

Опасенията от втора вълна на коронавирус натежават върху нагласите на инвеститорите на Стария континент

20:27 | 31.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха месеца на отрицателна територия, а инвеститорите бяха под влиянието на корпоративните отчети и икономически данни, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията със спад от близо 0,9% и регистрира първото си месечно понижение от четири месеца насам. Книжата на авиокомпаниите и на туристическите компании бяха сред най-тежко пострадалите компоненти от индекса на сините чипове. Цената на акциите на easyJet намаля с 22%, а компанията-майка на British Airlines, IAG, отписа 20% от стойността си през юли.

И двете компании записаха най-лошия си месец от март насам. Това се случва на фона на безпокойството на инвеститорите от скока през последно време на заразените с COVID-19 в Европа и последиците за пътуванията.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 1,54% и завършва месеца на ниво от 5897,76 пункта. Германският DAX отписа 0,54% и достигна равнище от 12 313,36 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 1,43% до ниво от 4783,69 пункта.

Испанският бенчмарк IBEX се понижи с 1,7%, след като страната регистрира най-големия спад на брутния си вътрешен продукт в историята, а БВП на Италия също намаля рязко, но по-малко от очакванията, пише Ройтерс.

„Блокадите в съчетание с големите стимули донесоха силно възобновяване на активността през второто тримесечие, което подкрепи ралито на акциите, но възстановяването изглежда замира“, коментират експерти на Barclays.

„Като цяло колебливата търговия може да продължи заради повишената несигурност и ограничените ликвидности през лятото“, допълват те.

Икономиката на еврозоната се е свила с 12,1% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, сочат предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат. Това е най-големият спад от началото на воденето на статистика през 1995 г.

Във Франция статистическата служба съобщи, че БВП е намалял с 13,8% през второто тримесечие на годината, което е по-малко от очакванията, но все пак е най-големият спад в историята. В четвъртък германската статистическа служба информира, че германската икономика се е свила с 10,1% през второто тримесечие, най-голямото понижение от началото на воденето на статистика през 1970 г.

BNP Paribas обяви спад от около 7% на нетната си печалба за второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Но френската банка е регистрирала по-високи обеми на търговия с ценни книжа и надхвърли пазарните очаквания. Цената на акциите на компанията намаля с близо 1%, като не успя да задържи ръстовете по-рано по време на сесията.

Nokia поведе ръстовете в Европа, като книжата й поскъпнаха с близо 13%, след като компанията надмина очакванията за печалбата си през второто тримесечие. Главният изпълнителен директор заяви, че тя вижда конкретни благоприятни възможности в средносрочен план на фона на геополитическите тенденции.

Близо 50% от компаниите, включени в Stoxx 600, са обявили отчетите си до момента и 64% от тях са надминали занижените очаквания за печалбата им, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
BNP - тоест движението на акциите и - е най-голямото доказателство, че на пазарите се напълни с ***. След тоя отчет акцията трябваше да се изстреля докъм 42 кинта, а тя падна на 30.... ама идиoтите не четат не само отчети, ами и НОВИНИ за отчети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още