IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple придоби стартъп, който превръща телефона в POS терминал

Технологията на Mobeewave позволява на потребителите да доближават кредитна карта или мобилен телефон до друго устройство, за да се извърши плащане

12:36 | 01.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Apple Inc. придоби стартъпа Mobeewave Inc., който може да превърне смартфоните iPhones в POS терминали. Това съобщават запознати източници пред Bloomberg.

Технологията на Mobeewave позволява на потребителите да доближават кредитна карта или мобилен телефон до друго устройство, за да се извърши плащане. Системата работи чрез инсталиране на приложение и не изисква допълнителен хардуер, освен чип от вида Near Field Communications (NFC), който телефоните iPhone имат вграден след 2014 г.

Базираният в Купертино технологичен гигант е платил сумата от около 100 млн. долара за стартъпа, посочва един от източниците. Mobeewave има десетки служители, като Apple запазват настоящия екип, който ще продължи да работи от Монреал, където е разположен, допълват запознати, пожелали анонимност заради естеството на сделката.

„Apple купува малки технологични компании от време на време и като цяло не обсъждаме нашите цели или планове“, заяви говорител на производителя на компютри Мас.

Apple обикновено купува стартъпи с цел да внедри тяхната технология в своите продукти. През 2014 г. Apple Pay беше включена в услугите на iPhone. Миналата година пък компанията пусна своя собствена кредитна карта Apple Card.

Интегрирането на Mobeewave ще позволи на всеки с iPhone да приема плащания без допълнителен софтуер. Подобна услуга може да вкара Apple в пряка конкуренция с компании като Square Inc. – водещ доставчик на разплащателен хардуер и софтуер за смартфони и носими устройства.

Миналата година Samsung Electronics Co. си партнира с Mobeewave, което позволи на телефони на компанията да се възползват от технологията.

Сделката ще е една от няколкото на Apple през тази година. Компанията наскоро придоби метеорологичното приложение Dark Sky и компанията за виртуална реалност NextVR. Други покупки включват също Voysis, Xnor.ai и Inductiv, които да помогнат в развитието на гласовия асистент Siri и дейността й в изкуствения интелект, както и софтуерната компания Fleetsmith.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
sstankov
преди 3 години
За щатските компании това е нормално. Така малките компании се осребряват а големите продължават напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
Така става като се печата на три смени. Защо да измисляш нещо, когато можеш просто да изкупиш готов бизнес от чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още