IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусният песимизъм натежава върху цените на петрола*

И двата основни сорта отписва по 0,9% от стойността си във вторник

09:45 | 04.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на петрола поевтиняват във вторник на фона на продължаващите притеснения, че възстановяването на търсенето може да замре отново заради новия пик в коронавирусните инфекции по света.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) се разделя с 0,9% от стойността си до 40,64 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват също с 0,9% до 43,74 долара за барел.

Понижението е факт, след като в понеделник WTI поскъпна с 1,8%, а Брент с 1,5% благодарение на по-добрите от очакваното данни за промишлената активност в Азия, Европа и САЩ, според които фабриките постепенно излизат от най-тежките последици от пандемията.

„По отношение на търсенето имаме много окуражително глобално производство… но все още има някои доказателства, че възстановяването на търсенето на петрол се забавя на някои пазари със съживяване на COVID-19“, посочва Лахлан Шоу от National Australia Bank (NAB).

Градове от Манила до Мелбърн отново затягат блокадите в опит да се справят с новата вълна от инфекции, а Норвегия дори спря напълно трафика от круизни кораби – пореден притеснителен сигнал за европейския туризъм.

На този фон друг признак за несигурно възстановяване е и очакваното от анализаторите увеличение на американските резерви рафинирани петролни продукти през изминалата седмица. Официални данни се очакват по-късно през днешния и утрешния ден.

В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници увеличават добива от началото на този месец, прибавяйки допълнително 1,5 млн. барела към световното производство. Американските производители също планират повторното заработване на спрени обекти за добив, като резервите продължават да са близо до рекордните си нива.

„Смятам, че можем да кажем, че повечето участници на петролните пазари очакват повече негативен натиск върху петрола в началото на седмицата, като COVID-19 опустошава пейзажа, а ОПЕК+ добавя още барели в играта“, коментира Стивън Инес, главен пазарен стратег на AxiCorp.

От своя страна цената на златото поскъпва с 0,3% до 1981,05 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 9:10 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Не думай. При двадесет годишни мъже, които нямат здравословни проблеми, ваксината работи. Сега остава да я пробват и на 80 годишни с инфаркт и прекарали по две пневмонии, за да са сигурни, че няма да има странични ефекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Министерство на отбраната на Русия: Налице е имунитет срещу вируса при всички доброволци след ваксината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още