IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация изненада с по-голямо от очакваното забавяне

Годишната инфлация достига 11,8% от 12,6% през юни – когато отбеляза десетмесечен връх

21:20 | 04.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската инфлация изненада с по-голямо от очакваното забавяне, помрачавайки възможността за увеличаване на лихвите скоро.

Ръстът на потребителските цени през юли се е забавил за първи път от три месеца насам, след като икономиката постепенно започна да разхлабва мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Също така данните, публикувани днес, бяха силно повлияни и от високата база за сравнение отпреди една година. Годишната инфлация достига 11,8% от 12,6% през юни – когато отбеляза десетмесечен връх. Това е под очакванията на всички икономисти, допитани от Bloomberg.

Забавяне на темпа на растеж има във всички подсектори с изключение на един – „Смесени стоки и услуги“, където се ускорява до 21,9% от 19,8% месец по-рано, съобщава tradingeconomics.com.

Най-ниска е инфлацията в подсектор „Транспорт“, където достига 8,8% от 10,96% месец по-рано.

Миналата седмица Турската централна банка остави без промяна паричната си политика, като гуверньорът Мурат Уйсал заяви, че може да преразгледа мерките за стимулиране на ликвидността.

Централната банка може да предпочете да затегне ликвидността, вместо да увеличава лихвите, смята Халук Бюрюмчекджъ, основател на базираната в Истанбул изследователска компания Burumcekci Research and Consulting.

Евентуално увеличаване на лихвените проценти по всяка вероятност ще си навлече недоволството на турския президент Реджеп Ердоган, според когото по-високите лихви причиняват, а не ограничават инфлацията. Той уволни предшественика на Уйсал по-рано миналата година именно заради нежеланието му да облекчи паричната политика.

В същото време миналата седмица турската лира отслабна с близо 2% спрямо долара, след като успяваше да поддържа относително тесен диапазон на движение от юни насам. Турската валута е и на рекордно ниско ниво спрямо еврото.

Минути след 16:30 ч. българско време турската лира се разменя при курс от 6,9681 лири за долар и 8,1739 лири за евро.

Държавните банки в страната наводняват пазара с долари, а властите строго ограничиха възможността на чуждестранни инвеститори да търгуват с валутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Asdf1234
преди 3 години
Чудесно за инфлацията, въпросът е докога?Пожелавам успех, ще се радвам да е прав... и политиката му да влезе в учебниците по икономика, но може и да доведе до крах и пак, ще е там. Интересно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още