IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска да намали зависимостта на САЩ от вноса на медицински материали

Президентът на САЩ подготвя заповед, с която да подпомогне увеличаването на местното производство на лекарства, медицинско оборудване и предпазни средства

21:30 | 06.08.20 г. 3
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка:&nbsp;Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да подпише заповед, която цели да подпомогне увеличаването на производството на основни лекарства, медицинско оборудване и защитни средства, заяви неговият търговски съветник Питър Наваро, цитиран от Wall Street Journal.

„Ако сме научили нещо от пандемията на китайския вирус… опасно е да сме зависими от други държави“, посочи Наваро пред журналисти в четвъртък.

Заповедта включва изискване за приоритизиране на покупките на американски стоки от държавни агенции като Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и др., подчерта Наваро. Той добави, че изискването ще помогне да се установи търсене на инвестиции в производствения процес. 

Документът е поредният от редицата ходове на администрацията на Тръмп, насочени към засилване на местното производство на лекарства и медицинско оборудване, за да се облекчи зависимостта на САЩ от чуждестранни вериги за доставки, доминирани от Китай.

Наваро отказа да посочи каква част от веригата на доставките Тръмп иска да пренасочи към местното производство.

„Необходимо е да разполагаме с достатъчно силно производство, за да се справим с пандемията“, изтъкна той.

По неговите думи заповедта ще изисква дерегулация, включително разпоредба за Агенциата за опазване на околната среда, която да оптимизира процесите за разработване на модерни производствени мощности.

Според Наваро това ще понижи цените на лекарствата чрез създаване на икономии от мащаба и намаляване на отпадъците, в това число чрез непрекъснати производствени техники.

Планът включва и предложение за заем в размер на 765 млн. долара към Eastman Kodak Com., който ще помогне на компанията да произвежда съставки за лекарства.

Китай е най-големият доставчик на лекарствени компоненти в света. Зависимостта на САЩ от Китай може да доведе до недостиг в даден момент, ако китайското производство бъде ударено, сочи доклад от 2019 г.

В същото време китайската доминация в тази насока нараства - САЩ са внесли  от Китай лекарствени компоненти за 3,9 млрд. долара през 2017 г., което е увеличение с близо една четвърт спрямо предходната година, посочва изследване на IHS Markit.

Доналд Тръмп притисна производителите, за да помогнат за по-доброто снабдяване с медицинско оборудване и да намали зависимостта на САЩ от Китай относно медицинското оборудване.

Концерни като General Motors Co., Ford Motor Co. и други представители на автомобилната индустрия в САЩ се ангажираха да използват своите заводи за производство на медицински принадлежности и екипировка, след като пандемията нахлу в САЩ пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
натам отиват нещата :) вече няма шанс да нвакса, няма и капацитет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
petrg5s
преди 3 години
Пълен *** ! Дано ноевмври го сменят американските кукловоди,че откакто дойде дигна целия свят във въздуха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ааа, не иска ли да накара повече от църните нигъда не стоят на щатски помощи, а да се впрегнат да работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още