IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлана Тихановска – от сенките на „Чернобил“ до президентските избори в Беларус

Ирландско семейство разказва пред The Guardian спомени за новата политическа звезда в Беларус в годините, когато бяга от радиоактивните облаци

20:35 | 11.08.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Светлана Тихановска, жената, която беше „катапултирана“ до президентските избори в Беларус с идеята да свали от власт мъжа, често определян като „последния диктатор на Европа“, влезе в президентската надпревара, след като съпругът ѝ, опозиционният активист Сергей Тихановски, беше арестуван.

Но тя демонстрира сила и воля, като отказа да приеме победата на Александър Лукашенко след избори, които бяха помрачени от твърдения за фалшифициране на вота.

Светлана е едно от „децата на Чернобил“, чието здраве е поразено от радиоактивните облаци, издигнали се през 1986 г. от взривения блок на съветската атомна електроцентрала, чийто саркофаг днес се намира на територията на Украйна.

Още на 12 години тя попада в Ирландия, където 72-годишният Хенри Дийн и неговата съпруга Мериан приемат Светлана, която те познават като Свиета, в своя дом в Роскреа, окръг Типерери. 

„През тази година пристигнаха две деца. Свиета беше на възрастта на дъщеря ми Мери и тя се вписа отлично“, спомня си Дийн пред The Guardian. „Като дете тя беше интелигентна, знаеше по-добре английски от останалите. Тя беше възприета като преводач и говорител на останалите“, добавя Дийн.

Той обаче не може да си представи траекторията, по която поема нейният живот, за да достигне до президентските избори в Беларус и да се изправи срещу Лукашенко, който пренебрежително я нарича „онова момиченце“.

„Някои от децата все още бяха силно травмирани от цялата ситуация в онези села в Беларус, не само заради (аварията) в Чернобил, но и заради състоянието на икономиката“, припомня си Дийн.

Той пътува до Микашевичи, родното село на Тихановска, след като съосновава благотворителната организация „Чернобил“. Селището се намира на около 40 км северно от украинската граница и е било силно засегнато от аварията.

„Белоруските болници по това време бяха пълни с деца, които имаха всякакви проблеми. Преподавателката на Светлата беше наш преводач. Редовно пътувахме до Беларус, посещавахме училището и така я срещнахме и доведохме тук“, споделя Дийн.

В Роскреа, който има население от 7000 души, на децата е оказана медицинска помощ – лекуват се заболявания на очите и слуха, които са често срещани при подобни инциденти.

По думите на Дийн повечето деца, които пристигат от Беларус в града остават за не повече от едно лято, докато Тихановска продължава да се връща при тях, след като се сближава с неговото семейство и местната общност.

Преди да навърши 20 години, Светлана посещава Роскреа всяка година, изпълнявайки ролята на преводач на децата, засегнати от ядрената авария.

Дийн си спомня, че по това време никои от децата не е коментирало политическата ситуация в Беларус. „Съществуваше страх“, споделя той.

Дийн изразява изненада да види Светлана в ролята на беларуска „Жана д‘Арк“.

„Първото ѝ дете беше глухо и тя се отказа от работата си, за да му помогне. Премести се със своето семейство в Минск, за да му бъде направена операция по трансплантация, която беше необходима… Тя е всеотдайна майка. Тя искаше хората да гласуват за нея, за да освободи политическите затворници“, коментира още Дийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Японската технология във Фукушима се издъни преди няколко години, но някои от вас услужливо не си спомнят. Важно е да се изпълнява поръчката да се пише срещу Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Само не разбрах, как от зачуканата Белорусия попада в Ирландия през 86-та - то още не миришеше на перестройка. Ако това е резервното асо от ръкава на белоруското/руското КГБ, нещата са по-скоро пародийни. Тя не избяга ли веднага в Литва ? За Белорус да избягаш в Литва е като Цветан Василев да избяга в Сърбия. Директен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Според мен точно това ще го издъни, не иска нито с едните, нито с другите, има едни такива над Корея, напоследък не се чуват нещо, та може и да са измрели от вируса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
pepe
преди 3 години
Ами опитаха се много да опростят процедурата с нея за да подлеят вода на батката. А трябваше да работят по познатия сценарийй - да я направят телевизионна звезда в някой ТВ сериал като "Избавителката на народа" и чак тогава да играят картата с изборите. А сега да твърди, че видиш ли била събрала 70+ % от гласовете при реални под 10 % някак си не върви - беларусите досега не бяха чували за нея. Верно че времената са динамични, но липсата на време не оправдава чак такова скипване в театралните сюжети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Бащицата не като Порошенко, плющи *** където го хване. Петрол си внесе от Саудитска Арабия, лови му и затваря поровете от Вагнер, каза му дори и да не си помисля за сливане, общо взето среден пръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 3 години
съвецката обаче винаги работи и води до разпадане :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
ing5rov
преди 3 години
украинска технология , ама не проработи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още