IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция се погрижи по-добре за икономиката, отколкото за хората

Без блокади, отворени ресторанти и без задължителни маски - икономиката се справя добре на фона на хиляди жертви от Covid-19

14:33 | 12.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Erika Gerdemark/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erika Gerdemark/Bloomberg

Никога досега статистическата агенция на Швеция не бе обявявала такива слаби икономически данни, както го прави тези дни. И никога досега феновете на Швеция не са били толкова щастливи.

Статистиците отчитат, че брутният вътрешен продукт е спаднал с 8,6% през второто тримесечие. В нормални времена това би било пагубно сриване.  Във времената на коронакризата обаче Швеция е почти икономически шампион - в сравнение със страни като Германия (-10,1%), Франция (-13,8%), Испания (-18,5%) или ЕС, чието икономическо представяне през тримесечието на пандемията от април до юни вероятно е спаднало с почти 12 процента.

През първите три месеца на тази година, когато започна кризата, Швеция се представи по-добре от средностатистическите развити държави. А водещите икономисти очакват скандинавците да приключат пандемичната 2020 г. с много по-малък минус от повечето други европейски страни.



Това е голям успех - но съмнителен. На фона на многобройните смъртни случаи от Covid-19 изглежда, че страната плаща висока цена за сравнително стабилното си икономическо положение, пише в свой анализ германския Der Spiegel.

Вероятно никога досега световната общественост не бе следила събитията в далечния север толкова отблизо, колкото през тази година, в тази пандемия. Защото Швеция пое по различен път. Отговорниците около държавния епидемиолог Андерс Тегнел само препоръчаха на гражданите да спазват дистанция и да останат у дома. Те обаче не налагаха никакви национални вечерни часове или забрани за контакт и задържаха отворени училищата, ресторантите и магазините. Към днешна дата няма и национално изискване за носене на маски.

Последиците от тази политика изглеждат опустошителни: досега официално са регистрирани 5 766 смъртни случая от пандемията. Това е огромно число, когато се измерва спрямо числеността на населението. Швеция има около десет милиона жители. Към 12 август на всеки милион души страната имала 12,3 процента повече смъртни случаи отколкото САЩ.

Икономически - добре, медицински - зле

В икономическо отношение първоначално изглеждаше така, сякаш Швеция ще се сблъска с подобен спад, като останалите европейски страни въпреки неуспешните си мерки за пандемията. Критиците гледат на това като на потвърждение, че специалният път на Швеция е и грешен икономически път. Но сега има все повече индикации, че страната се справя в икономически аспект по-добре от повечето други европейски страни. Също така заради своята политика по отношение на ограниченията.

„Ограниченията не бяха толкова строги, колкото на други места, което отчасти обяснява сравнително лекото охлаждане на икономиката“, казва Робърт Бергквист, главен икономист на SEB Bank, в интервю за SPIEGEL. Торбьорн Исааксон, шведският анализатор на компанията за финансови услуги Nordea, се съгласява с мнението му: „Много магазини и заводи не бяха затворени със седмици и повечето хора успяха да продължат да вършат работата си“. Двигателят на икономическия живот, ежедневното потребление и производството, не се препънаха така, както в страни с твърди ограничения.

В допълнение към хлабавите мерки икономиката на Швеция се оказа и добре подготвена за кризата. Първо, страната не е толкова зависима от туризма, колкото южноевропейските страни като Испания или Италия, казва Бергквист. Тъй като много шведски семейства отмениха задължителната средиземноморска ваканция това лято, местната индустрия изпраща сравнително добри месеци.

Според Бергквист и индустриалните компании също са се справили добре. Концерни като мрежовият доставчик Ericsson, автомобилният производител Volvo или фармацевтичната компания AstraZeneca - която участва в един от най-обещаващите проекти за ваксина, представиха изненадващо силни финансови отчети през последните няколко седмици. Водещият индекс на Стокхолмската фондова борса е почти толкова висок, колкото беше в началото на годината, когато никой не подозираше за пандемията.

Компаниите са се възползвали от високото ниво на дигитализация и добрата IT инфраструктура в страната. Много хора на добре платена работа работят така или иначе на компютъра, "и отдавна са свикнали да работят от дома", казва икономистът от SEB Бергквист. Така че икономическата активност не беше забавена толкова много. И тъй като на много деца беше позволено да продължат да посещават училище или детска градина, родителите бяха в състояние да продължат да работят сравнително необезпокоявани от домовете си.

Онези, които временно са нямали какво да правят, също бяха подкрепени от държавата: с модел за работа на съкратено работно време, подобен на този в Германия. „Работниците получиха около 90 процента от доходите си, а правителството заплати 70 процента от разходите“, обяснява анализаторът на Nordea Исааксон. Има и безвъзмездни средства и данъчни облекчения за компании в нужда.


Публичният сектор може да си позволи тези субсидии: Преди кризата държавният дълг беше едва около 35 процента от годишната икономическа продукция. В някои страни от Южна Европа този дял е три, четири или пет пъти по-висок.

Възможен е икономически ръст от 2 на сто

Икономическите перспективи за скандинавската страна са сравнително добри. SEB-Bank прогнозира ръст от два процента за третото и четвъртото тримесечие. Ако тази прогноза се сбъдне, Швеция може да стане една от малкото страни в Европа, която ще избегне рецесията. Според общо определение рецесия настъпва, когато икономическото производство се свива за две тримесечия поред.

За 2020 г. като цяло Бергквист, Исааксон и шведската централна банка прогнозират икономически спад между 3,5 и 4,5 процента. И с това тяхната страна би се измъкнала леко - в сравнение с много други европейски страни.

Прогнозата обаче все още е нестабилна. Шведската индустрия изнася около три четвърти от своите стоки за други страни от ЕС. “Ако се стигне до нов проблем в европейската икономика, това ще има последствия и за Швеция", предупреждава Бергквист. А възможна втора епидемична вълна не се взема предвид от прогнозите на SEB, Nordea и централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Без блокади, отворени ресторанти и без задължителни маски - икономиката се справя добре на фона на хиляди жертви от Covid-19 ..."Статията е пълен поръчков булшит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Проф. Тодор Кантарджиев от днес. Според него тази инфекция нито е страшна, нито опасна :)))"Това е начинът за борба с тази инфекция, която никога не съм казвал, че е много опасна, много страшна и много убийствена, но все пак представлява риск за рисковите групи - за възрастните хора, хората с хронични заболявания и най-вече хората с ракови и хематологични заболявания, както и хората в имунен дефицит."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Средна възраст на починалите от вируса във Швеция 84-86 години. Сега ще се изпишат какви ли не глупотевини, само и само да се докаже, че шведите сбъркаха. На техния фон останалите държави изглеждаме като *** с тези маски, каски и памперси които носим задължително :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Не съм съгласен със заглавието, изобщо. Автора явно от толкова много термини и данни е забравил каква е целта на това нещо което наричаме икономика. Икономиката не е лъскави небостъргачи и хора с костюми. И съвсем не е някакво имагинерно понятие съществуващо в четвъртото измерение. Тя е начинът по който управляваме производството на стоки и услуги така че да позволим на човечеството да просъществува развивайки се. Крайно глупаво е да откъсваме икономиката от живота все едно няма значение дали ще живееш в Япония или в Афганистан за продължителноста на живота ти. А доколкото статистиката за жертвите от вируса, ами то всяка държава по свой си начин класифицира кой от какво е умрял. Ако някой ти извика докато пресичаш, загледаш се и те блъсне кола той ли те е убил или колата или сам си се? Трима човека ще дадат три различни отговора на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още