IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване сигнализира за задълбочаване на климатичната криза

Рекордно високи температури са свили ледената покривка на Гренландия със 197 млрд. тона лед, еквивалент на 80 милиона олимпийски басейна, само през юли 2019 г.

17:50 | 23.08.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ново проучване, публикувано на 12 август, описва как 2019 г. се превърна в поредната година с екстремно високи температури, добавяйки допълнителна доза песимизъм относно борбата с изменението на климата.

Миналата година светът се сблъска с опустошителни горски пожари, които покриха с дим Австралия; големи региони, включително Европа, Япония, Пакистан и Индия, преживяха опасни горещини; почти 100 тропически циклона доведоха до извънредно положение в редица места по света; ледниците продължават да се топят с тревожен темп; а сушата и наводненията унищожават жизненоважни култури и инфраструктура, пише CNN.

Сред основните констатации за състоянието на климата през 2019 г., публикувани от Американското метеорологично дружество, е и тази, че 2019 г. беше сред най-горещите години, изтъквайки, че парниковите газове в атмосферата достигат най-високото си регистрирано ниво към момента. В същото време последното десетилетие е определено като най-топлото, откакто започва проучването на този въпрос.

"Всяко десетилетие от 1980 г. насам е по-топло от предходното десетилетие, като последното (2010-1019 г.) е с около 0,2 градуса по Целзий по-горещо от предходното (2000-2009 г.)", се казва в доклада. „Количеството парникови газове са основен двигател за изменящия се климат“, се добавя в проучването.

затопляне1 затопляне1

Анализът отчита и други ключови констатации: шестте най-топли години са настъпили през последните шест години - от 2014 г. насам; 2019 г. беше сред трите най-горещи години, откакто започва проучването на данните. Само 2016 г. и някои моменти от 2015 г. успяват да надминат 2019 г.; средните температури на морската повърхност през 2019 г. отчитат едно от най-високите си нива, като са надминати единствено от данните през 2016 г.; морското равнище се повишава до ново рекордно високо ниво за осма поредна година; нивото на температурите на въздуха в Арктика е второ по-големина за последните 120 години, като изостава само от данните за 2016 г. За Антарктида 2019 г. беше втората по ниво на горещина година за континента след 1979 г.; ледниците продължават ускореното си топене за 32-ра поредна година.

затопляне2 затопляне2

Негативното влияние на парниковите газове в атмосферата, включително на въглеродния диоксид, метана и азотния оксид, е с 45% по-силно в сравнение с 1990 г., установява проучването. Изгарянето на изкопаеми горива от електрическите централи и автомобилите, самолетите и фабриките освобождава огромни количества газове, които загряват атмосферата и водят до ускорено топене на ледниците.

Според доклада юли 2019 г. се оказва най-горещият месец на Земята.

затопляне3 затопляне3

Повече от дузина страни в Африка, Европа, Азия, Австралия и Карибите отчетоха рекордно високи годишни температури през миналата година. Страни като Белгия и Холандия се сблъскаха с температури от 40 градуса по Целзий.

Смъртоносните и интензивни жеги от миналата година изостриха водната криза в Индия - вследствие на която цели градове изчерпаха водните си запаси - влошиха проблемите със засушаването на Австралия, като в същото време доведоха до месеци на разрушителни пожари в Европа.

Повишаването на температурите на океана продължава да топи морския лед с тревожни темпове.

Учените разкриват, че след месеците на рекордно високи температури ледената покривка на Гренландия е загубила 197 милиарда тона лед - еквивалент на около 80 милиона олимпийски басейна, само през юли 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 3 години
В 10 век викингите на Флоки едва са открили Исландия а Греландия тепърващели да откриват.Няма как Гренландия да е изнасяла пшеница до 10 век,тамосвен ескимоси други нямало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Корона вирусът и глобалното затопляне си приличат по едно - мерките за справяне с проблема са по-страшни от самия проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Климатът се променя! Той не може и никога не е бил статичен. Да се надяваме, че ще се променя в правилната посока, към затопляне, а не към застудяване. В края на века се очаква на планетата да живеят 11 милиарда души. Представете си, ако климатът тръгне към застудяване и стане по-студен от сега, тогава милиарди хора на планетата ще бедстват и ще гладуват да смърт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
В климатът се променя . Той не може и никога няма да бъде статичен. Да се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Кухий, кой според теб ми "дава" опорки по темата с климатичните промени!?Иначе е похвлано, че сменяш понякога "Планета" с "Дискавари"! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Гренландия е била износител на пшеница до 10 век, така че тия да си затворят муцуните. Графиката на въглеродният двуокис показва всъщност точно обратното - че нивата му се променят независимо от нас, защото преди 800 000 години не е имало индустрия, поне доколкото знам. Също и климатът - дори в исторически времена се е променял и в двете посоки - а доколкото знам, римляните не са имали развита индустрия в сегашен смисъл - та да затоплят планетата до степен да си припкат по сандалки и хитончета чак до северна Британия и северна Германия. И в съседната тема попитах - затоплистите готови ли са да подпишат декларации, че ще понесат пълната наказателна отговорност, ако се окаже, че прогнозите им са неверни... защото взетите решения на базата на тия прогнози - от обезумелите политици, ще струват на света десетки ГБ твърда валута - и мисля, че ако "глобалното затопляне причинено от човекът", се окаже заблуда, някои трябва да платят сметката със собствените си тимберици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 години
не споменавай за гренландия, че така си личиат опорките... по добре прочети за въпросната аномалия :))как, защо, кога и колко време е продължила.даже на скоро по един от каналите тип дискавъри имаше филмче за викингите и я обясниха... дето се вика децата го рабраха, само вие не :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хахаха таварищ, хич не се справят тия унищожители като гледам статистиката на населението... тоя план трябва да е правен в русия зада е толкова некадърно изпълнен, хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Grosss
преди 3 години
Ами не е точно така и вземат мерки,първо беше луда крава,после бяс по прасетата а сега и коронавирус по хората.Явно някой са решили ,че да оцелеят планетата и 1/3 от хората 2/3 изобщо трябва да изчезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Hahoto
преди 3 години
Той и Ал Гор алармираше, че до 10 години светът ще свърши, ама не свръши. Всяка сбирка на климатичната мафи.я на ООН обяснява, от 1988 година, как всеки момент планетата ще се срути и как всяка следваща среща е "последен шанс" да се спаси планетата...То президенти, то принцове то обикновени ***... се надпреварват да ни обещават края на света, след 10-15 години, до 70-100 месеца. И ВНУШАВАТ СТРАХ, зада да печелят лесни пари! Точно, както тази статия е "спонсорирано съдържание", в икономически сайт, която внушава СТРАХ от идващия топлинен апокалипсис. Е, Аспарух, нищо от тези драматични предупреждения няма да се сбъдне!!! Но вие ще местите датите постоянно - 2035, ще стане 2050, 2050 ще стане 2075 и така нататък. Защото по-топлата планета няма да убие хората /най-много отново да има земеделие в Гренландия, на мястото на ледника. Всички зелени ентусиасти в Сибир на мек и приятно-прохладен климат, необременен от антропогенната дейност! Бон воаяж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още