IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Положението в икономиката ни ще се подобри в края на годината

Имаме добър размер на фискалния резерв и дисциплина по отношение на публичните финанси на фона на инерцията от последните 10 години, посочи икономистът

16:26 | 20.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки, че по предварителни данни на Националния статистически институт българската икономика се е свила с 8,2% през второто тримесечие, към края на годината положението ще се подобри и тя може да се свие с до 7%. 16 отрасъла у нас бяха засегнати от кризата. Износът донякъде замря. Но положението е добро на фона на инерцията от последните десет години, добрия размер на фискалния резерв в началото на годината и дисциплината по отношение на публичните финанси. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази икономистът Красен Станчев.

По темата за отлагането на търговските преговори между САЩ и Китай той е на мнение, че "никакво развитие е по-добре от каквото и да е развитие". "Като няма преговори, има отделни решения със заповеди на Доналд Тръмп – например, санкциите срещу Huawei", посочи Станчев.

"Пекин обеща увеличение на вноса от САЩ, но има блокиране на физическия фактор в икономиката и придвижването на стоки и услуги", смята икономистът и по думите му отлагането на преговорите работи по-лошо за Китай, отколкото за САЩ.

Станчев отбеляза, че Китай зависи от доставките на високи технологии от Америка, но много от конкурентните предимства на източноазиатската страна от последните 10-20 години са изчезнали.

Икономистът подчерта, че, от друга страна, 80-90% от лекарствата тази година се произвеждат в Китай и Индия, което прави целия свят зависим от тях.

По отношение на сделката между Великобритания и ЕС Красен Станчев уточни, че е трудно да се говори категорично.

"В крайна сметка има търсене на баланс, специално от страна на Европейския съюз. Може да се търсят икономии от мащаба, ще има форма на договаряне за отстъпки", смята той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Колкото човек е по-далече от дадена професия, толкова повече говори ангро. Та и философът по образование и икономист по желание Красен Станчев прави така. Той наистина се изживява като икономист. Дори назнайва някои изрази като икономия на мащаба. Ако го кефи, или изпълнява поръчка, може да бъде разбран, но нещата не изглеждат розови и НСИ дава индикации за това. Все пак Красен Станчев пак се изяви, брои му се точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още