IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX остава сред най-губещите индекси в ЦИЕ и през август

Гръцкият ASE остава лидер по спад на годишна база и от началото на годината, макар и да е започнал плахо възстановяване

08:15 | 03.09.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Водещият български борсов индекс SOFIX запазва позициите си сред най-губещите индекси в Централна и Източна Европа през август, показват изчисления на Investor.bg.

В последния работен ден на август стойността на българския бенчмарк е 434,21 пункта, което е с 0,51% по-малко спрямо юли и с 23,38% под миналогодишната му стойност. От началото на годината българският основен борсов индекс губи 23,57%.

С тези резултати SOFIX е трети по спад на месечна база след OMX Tallinn в Естония, който губи 3,58% спрямо юли, и MBI 10 в Северна Македония, който изтрива 1,92% за месеца.

От индексите в Централна и Източна Европа през август само още два отчитат загуби на месечна база – BIRS в Босна и Херцеговина и SAX в Словакия, и двата по 0,11%. Останалите продължават с плавното възстановяване от загубите през март, като само в Украйна PFTS не отчита промяна за месеца.

По годишен спад SOFIX е втори след гръцкия ASE, който губи 26,96% спрямо стойността си през август 2019 г. Трети е хърватският CROBEX със спад от 13,68%, четвърти е чешкият РХ с понижение от 12,89%, а на пето място е унгарският BUX с намаление от 12,42%.

SOFIX е на трето място по спад и от началото на годината. Лидер в тази негативна класация отново е гръцкият ASE с понижение от 30,83%. Втори е унгарският BUX с 24,37%, четвърти е CROBEX с 19,84% спад, а пети е чешкият РХ, който изтрива малко над 19 на сто от началото на годината.

Най-силен годишен ръст от индексите в Централна и Източна Европа през август отчита OMX Vilnius в Литва – 14,11%. На месечна база ръстът му достига почти процент, а от началото на годината – 10,31%, като отново е лидер по този показател.

На второ място по ръст на годишна база е казахстанският KASE с 13,86%. От началото на годината индексът се повишава с 4,73%, а за август спрямо юли – с 1,22%.

OMX Riga в Латвия е на трето място по годишен ръст през август с 8,76%. От началото на годината бенчмаркът добавя 7,26%, а за един месец към края на август нараства с малко над 5%.

Гръцкият ASE е започнал плахо възстановяване от срива заради коронакризата, след като през август отчита ръст от 2,65% спрямо юли.

Най-силно месечно повишение записва румънският ВЕТ – 7,39%. OMX Riga в Латвия е втори с постижението си от 5 на сто, а BELEX в Сърбия е трети с 3,32%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Да. Така е. и не от вчера , а от 2009 г. От момента когато мафията получи възможност да заобикаля не само законите и процедурите , което само по себе си направи БФБ ненужна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още