IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални е извън кома, състоянието му се подобрява

Рано е да се преценят дългосрочните последици от отравянето, съобщават лекари

16:53 | 07.09.20 г. 14
<p>
	Сградата на германската болница, където е настанен Алексей Навални.&nbsp;<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Сградата на германската болница, където е настанен Алексей Навални. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Руският опозиционер Алексей Навални е вън от кома и състоянието му се подобрява, съобщи болницата в Берлин, цитирана от ВВС.

Според лекар той реагира на вербални стимули. Навални беше преместен в Германия, след като се почувства зле по време на полет в Сибир през юли.

Екипът му твърди, че той е бил отровен по нареждане на руския президент Владимир Путин, който отрича да е замесен.

Германски лекари съобщиха, че Навални е бил отровен с нервопаралитичния агент „Новичок“.

В понеделник болница Charité в Берлин съобщи в Twitter, че Навални е бил изведен от механична вентилация. Твърде рано е да се преценят дългосрочните последици от отравянето, отбелязва болницата, като не изключва риска от увреждане заради острото отравяне.

Инцидентът засилва съмненията около бъдещето на проекта за газопровод "Северен поток" 2, тъй като все повече политици призовават за оттегляне на подкрепата от проекта, ако Русия не помогне за изясняването на обстоятелствата около отравянето на Навални, отбелязва Ройтерс. 

В понеделник говорител на Меркел заяви, че тя не изключва възможността за налагане на санкции на газопровода в отговор на предполагаемото отравяне. 

"Новичок" е нервопаралитичен агент от смъртоносна група, разработен от съветската армия през 70-те и 80-те години на миналия век. 

Великобритания твърди, че Русия е използвала "Новичок" за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и на дъщеря му в град Сейнсбъри преди две години. Русия многократно отрече да е замесена в атаката, при която семейство Скрипал оцеля. 

В понеделник Кремъл заяви, че е "абсурдно" да се обвинява Русия за отравянето на Навални. "Опитите някак да се свързва Русия със случолото се са неприемливи за нас, те са абсурдни", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ВВС. 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза преди време, че твърденията за използването на "Новичок" за отравянето на лидера на руската опозиция не са подкрепени с доказателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аз съм ходил много пъти! И ще ти кажа нещо - няма другаде такава корупция, като в Раша. Никъде, дори в Африка.Всичко е обект на корупция, което се сетиш.Да не ти обяснявам какво означава израза "ще струва 5 сантиметра" например...И когато се изказваш, бъди подготвен, щото винаги има някой, който е бил и го е виждал с очите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
айде и тоя възкръсна кат Скрипалата, благо нему че иначе чувал е другата алтернатива, което мислим не е толко оферта за него и фамилията му, инак тоя Казачока излиза че е кат кифтета с изтекъл срок на годност, всеки кой как му го сложат у чая и после се опрая .... Тия КГБ / ФСБ треа напраят некой нов курс за "Как да претрепем некой с Новичок" че нещо са загубили тренинг и отровите им не ловат да го eeвa .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
там ли е най-добрата корупция?и последен въпрос - ти колко пъти си прескачал до русия? на живо виждал ли си я? или само от бтв и нова..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Не се продава на свободния пазар.*** да разследваш корупцията в Русия и ще те уредят веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
естествено! сега ми кажи от кой плод-зеленчук да си го купя тоя чай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Добре, оставям настрана отровения човек и причините за това. Интересува ме, какво са разработвали като са го правили този Новичок като в крайна сметка не може да убие човек, само измъчва и накрая оцеляваш но с увреждания, това е нелепо и ненужно жестоко. Един цианкалий който е разработен от векове сигурно щеше да убие човек за часове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
barbaron
преди 3 години
Пък и защо путин да трови Навални -той не му пречи, винаги когато има избори или демонстрациипревантивно го вкарва в карцера :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
barbaron
преди 3 години
Червената *** пак иска доказателства, както за MH17.Искат оригинала на заповедта за отравяне, подписана от Путин :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Защо Путин да го е тровил?Най-вероятно са го поръчали тези, дето са движели корупцията в томска област и не са искали да осветли схемите им. На Путин само му е станало кеф, а пък останалите от другата страна на завесата се опитват да му развалят кефа като слагат петна на целия режим. Все пак толкова време в началото режима в Русия твърдеше че не е отровен. Сега под натиск от запада трябва да си размърдат малко дебелите корумпирани *** и поне да измислят нещо наистина убедително ако не искат да разкриват истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
:)Бро, то и мен ме интересува, но се страхувам, че скалата на уреда (на т**омера) няма да ми стигне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още